Статті

Переважна більшість статей – нашого власного виробництва. Щоправда, є трохи перекладів
Статті

Параноя на параді. Про джерела нинішнього ультраконсерватизму в США

Паростки штурму Капітолію 6 січня 2021 року можна простежити ще на початку XX століття, коли промисловці, стурбовані руйнуванням свого багатства і влади, намагалися контролювати валюту й обмежити державні витрати. Публікуємо переклад статті із The Washington Spectator про джерела ультраконсервативного руху в США, яка була опублікована два роки тому, але актуальна й досі.Переклад: Володимир Литвинов
Статті

Глибинна держава США проти Дональда Трампа. Моніторинг росЗМІ за 15–21 липня 2024 року

21 липня президент США Джо Байден оголосив про своє рішення не брати участі в наступних президентських виборах. Ця подія стала основою для поширення теорій змови про Deep State (глибинну державу) в США, яка, за твердженням російської пропаганди, нібито змушує Байдена піти з політичної арени, щоб просунути свого кандидата — Камалу Гарріс. Гарріс подається як маріонетка цієї тіньової структури, а Дональд Трамп — як борець проти неї. Усе це перегукується з риторикою самого Трампа.Read in EnglishЧитайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

П’ять стовпів мобілізації. Що потрібно зробити, щоб виправити ситуацію з поповненням військ

Без примусової мобілізації фронт може посипатися, а Україна програти війну і втратити значну частину територій і людей, а то й узагалі зникнути. Тоді тим, хто не хоче воювати сьогодні в українській армії, доведеться потім воювати в окупаційній. Здавалося б, екзистенційна загроза, про яку багато сьогодні говорять, мала б вплинути на ставлення до мобілізації і збільшити кількість охочих захищати Батьківщину, але ні. Натомість у суспільстві зростають напруженість і взаємна ненависть, яку активно роздмухує російська пропаганда. Як це змінити?
Статті

Каяки на Дніпрі. Де можна кататися і куди міській владі вкладати кошти, щоб Дніпро ставав чистішим

Чи можна під час воєнного стану кататися на САПах і каное? Замість того щоб витрачатися на вилизані парки, місто мало б інвестувати в чистоту Дніпра та його приток. На півдні Києва величезна кількість каналів, які переплітаються між собою. Якщо їх розчистити й поробити мости, то ми мали б систему не гіршу, ніж у Брюсселі чи Амстердамі. І люди могли б там займатися спортом. Активний відпочинок на воді — це дуже дієвий засіб подолання посттравматичного синдрому.
Статті

Махно і мобілізація. Як армія Махна набирала рекрутів і поповнювала запаси

Документальні джерела з історії махновського руху однозначно свідчать, що більшість рядових махновців, тобто простих селян-повстанців, ідейними анархістами не були. Як же командирам-анархістам вдавалося ефективно поповнювати армію і керувати нею?Автор: Дмитро Архірейський, доктор історичних наук, декан історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара
Статті

“Мені соромно, що я із Заходу”: ким був Пітер Фуше, британський волонтер, який пішов за контрактом у ЗСУ

“Мені соромно, що я із Заходу”: ким був Пітер Фуше,  британський волонтер, який пішов за контрактом у ЗСУ
У лютому 2024 року в соцмережах завірусилося відео, на якому британський парамедик Пітер Фуше звертається до урядів західних країн і, ледве стримуючи сльози, каже: “Я соромлюся того, що я із Заходу”. Довгі місяці блокування допомоги в Конгресі США й занадто мала, на думку Пітера, допомога від інших країн вилилися в біль і розчарування британського волонтера. А через кілька місяців, у червні 2024-го, Пітер Фуше загинув.Read in English
Статті

В очікуванні громадянської війни в США. Моніторинг росЗМІ за 8–14 липня 2024 року

Минулого тижня росЗМІ значну увагу приділяли здоров’ю Байдена та спробам дискредитувати його, а також замаху на Трампа, який для них є “свідченням внутрішньої напруженості в США” та “провісником громадянської війни”.Водночас візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до Москви подається як ознака провалу західної політики ізоляції Росії та підтвердження її дедалі більшого впливу на міжнародній арені.Read in EnglishЧитайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

Говорить Харків. Добірка вуличного мистецтва “на фанері” періоду великої війни

Харківський стритарт епохи війни — справжнє культурне явище. Щемке, тимчасове і водночас безстрокове, як фанера замість скла на розбитих вікнах, на якій і виконано більшість згаданих тут робіт.
Статті

Пастка алгоритмів тіктоку: хочеш віруситися — роби контент про ТЦК

Лише в червні в українському тіктоці відео з хештегом #ТЦК набрало 470 млн переглядів (3 млрд за весь час). Тоді ж упродовж місяця опублікували 13 тис. постів із цим хештегом (62 тис. за весь час). Це перший за популярністю хештег у категорії “Новини і розваги”. І на нього дедалі частіше можна натрапити на сторінках тіктокерів, які, здавалося б, до теми ТЦК та мобілізації взагалі не дотичні. А все тому, що ця тема забезпечує в рази більше переглядів.Ми вирішили подивитись, як і кого тікток заохочує знімати відео про ТЦК. Для цього вивантажили свіжі публікації тіктокерів, чиї відео потрапили до результатів пошуку за хештегом #ТЦК. А разом із охопленнями проаналізували, скільки в цій темі пасеться росіян. Read in English
Статті

ТЦК проти ЦНАПів: як зменшити черги та покращити якість послуг військкоматів

Майже кожен український чоловік бодай раз за своє життя відвідував ТЦК, і майже кожен після свого візиту уникав цієї установи як міг. Бо це черги, черги і ще раз черги без гарантованого результату. Таке було і до 2014 року, і до 2022-го. Хоча вирішити бюрократичні формальності в Україні можна й інакше. Це показує досвід ЦНАПів. Ми переглянули й порівняли відгуки про військкомати і ЦНАПи на Google Maps — там можна залишити відгук про ці установи, так само як про бар чи ресторан.

Підтримайте нас