Вийшла перша серія американського серіалу «Чорнобиль». Що кажуть критики?

Шостого травня на американському каналі HBO відбулася прем’єра міні-серіалу «Чорнобиль» про аварію на Чорнобильській атомній станції та дії радянської бюрократії.

«Чорнобиль» складається з п’яти серій, які виходитимуть по понеділках. Серіал знімали в Україні та Литві.

Режисер Юхан Ренк відомий за такими проектами, як Breaking Bad («Пуститися берега» в українському перекладі) та The Walking Dead («Ходячі мерці»). А виконавча продюсерка Керолін Штраусс працювала над «Грою престолів».

В головних ролях – Емілі Вотсон, Джаред Гарріс. Стеллан Скашгорд грає заступника голови Ради міністрів СРСР Бориса Щербину.

Рецензії у провідних західних ЗМІ – переважно позитивні. Так, редактор розділу «Культура» на BBC Вілл Гомпец оцінив серіал у п’ять зірок і назвав таким, що позбавляє сну. П’ять зірок поставив і Бенджі Вілсон із Telegraph.

Мет’ю Гілберт із Boston Globe назвав «Чорнобиль» добре розказаним жахіттям, яке важко дивитися, не затуляючи очі руками. Він відзначив драматургію, акторську гру та роботу оператора. Схвальну рецензію написала Джуді Берман із Time, яка вважає, що серіал має сильний політичний підтекст і є попередженням людству.

Натомість Майк Хейл із New York Times заявив, що серіал демонструє голлівудські технології, які подібні до «радянського підходу»: автори взяли унікальну подію й перетворили її на банальний фільм-катастрофу.

Хмарочос

кіно історія срср

Знак гривні
Знак гривні