Зараз річниця найбільшого бою УПА - презентовано ролик (ВІДЕО)

75 років тому, 21-27 квітня 1944 року, в урочищі Гурби відбулися найбільші бої УПА. Проти близько п‘яти тисяч повстанців радянська окупаційна влада кинула від 15 до 30 тисяч НКВДистів.

21-27 квітня 1944 року в урочищі Гурби на Рівненщині розгорнулося найбільше протистояння військ НКВД та загонів УПА.

У квітні 1944-го розвідка НКВД помітила велику концентрацію повстанських підрозділів у Кременецьких лісах. 21 квітня чотири бригади Внутрішніх військ і кавалерійський полк за підтримки танків і штурмових літаків взяли ліс у кільце. В оточенні опинилося шість куренів УПА і велике з’єднання «Холодний Яр». Крім того, в лісі переховувалися цивільні, які втікали від радянських репресій або були мобілізовані до повстанських лав (біля тисячі осіб). Повстанці вирили окопи й облаштували позиційну оборону за фронтовою тактикою (в умовах партизанської війни це було явищем винятковим).

В ході операції відбулося 26 зіткнень підрозділів УПА з Внутрішніми військами. Деякі бої тривали по 8 – 11 годин. Найбільший стався під Гурбами 24 квітня, коли близько п‘яти тисяч повстанців опинилися в оточенні 15 – 30 тисяч радянських солдатів. Командувач Петро Олійник («Роман», «Еней») дав наказ на прорив. Попри чисельну перевагу ворога, вояки УПА вирвалися з пастки. В боях загинуло до 400 повстанців та кілька сотень енкаведистів.

До відзначення 75-ї річниці бою під Гурбами Український інститут національної пам’яті спільно з продакшн «Bober studio» презентували соціальний відеоролик.

У відео знявся останній живий учасник бою під Гурбами, 94-річний Василь Кирилюк із Рівного.

Також в ролику знялися доброволець батальйону Кульчицького, учасник АТО 2014-2016 років Володимир Баланович, та пластун станиці Здолбунів Данило Бойкович.

«Ми хотіли показати зв’язок поколінь захисників України, яким знову доводиться братися за зброю, бо ворог не змінився. І перемагати в, здавалося б, безвихідних ситуаціях. Я рада, що ми всі познайомилися і поспілкувалися з Василем Макаровичем Кирилюком. Це – голос історії, який важливо слухати не лише розумом, але й серцем», - говорить режисерка кліпу Діана Горда.

Меморіальний комплекс у Гурбах

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Під час виборів ми писали більше, ніж зазвичай, тому ваші пожертви нам дуже допоможуть. Для переказу коштів клікайте сюди

історія упа срср

Знак гривні
Знак гривні