Чехія аж тепер визнала радянську окупацію 1968 року окупацією

Парламент Чехії визнав вторгненням, окупацією та порушенням міжнародного права введення в Чехословаччину військ СРСР та держав-членів Варшавського договору у 1968 році.

Про це йдеться в ухваленій парламентом резолюції, передає видання Ceske Noviny, яке цитує Громадське.

У парламенті наголосили, що цей документ має на меті запобігти спотворенню історії. За резолюцію проголосували 145 із 156 присутніх депутатів, жоден не був проти.

смерть окупантам

Ініціатором резолюції був голова фракції християнських демократів Ян Бартошек.

«Цей документ має стати чітким сигналом для громадськості. Чітким посланням людям та іншим країнам, зокрема Росії. Посланням, яке говорить, що ми не приймаємо коментарів, які лунають останнім часом щодо подій 1968 року, спотворюючи їх дійсний зміст», — наголосив він.

Натомість член Комуністичної партії Чехії та Моравії Лео Лузар назвав резолюцію абсурдною, заявивши, що сучасна «Росія — не Радянський Союз, а Путін — не Брежнєв».

Вторгнення в Чехословаччину військ СРСР і країн-членів Варшавського договору (крім Румунії) відбулося у серпні-вересні 1968 року. Війська СРСР і союзників стали відповіддю на політичну лібералізацію в Чехословацькій соціалістичній республіці і поставили крапку на спробах цієї держави вийти зі сфери впливу СРСР. Після цих подій на території Чехословаччини радянське військову присутність зберігалося до 1991 року.

Точна кількість жертв досі невідома. Історики празького Військово-історичного інституту встановили, що в перші місяці після вторгнення, з серпня по грудень, загинуло щонайменше 137 громадян Чехословаччини.Від СРСР, який виділив для вторгнення найбільша кількість військових, загинули близько 100 людей.

історія окупація чехія срср

Знак гривні
Знак гривні