Як діяла чергова зміна під час аварії на ЧАЕС і як влада СРСР приховувала факти (ВІДЕО)

Вони робили свою роботу у нереальних полях радіації. Знали, з чим мають справу, і знали, що з ними після цього буде. Й за деякі операції, що врятували у ту ніч світ від набагато жахливіших наслідків, заплатили життям. Радіо Свобода представляє фільм «Чорнобиль. Моя зміна».

Працівники Чорнобильської атомної. Зміна. «П’ята» і «друга». Ніч і ранок. Це люди, яким 26 квітня 1986-го довелося першими ліквідувати наслідки аварії – тоді, коли світ про неї ще не знав.

Про це не прийнято було писати у радянських газетах – адже персонал назвали винним в тому, що сталося, а отже, і геройських вчинків він «робити не міг». Але і через 30 років те, що відбувалося тоді всередині четвертого блоку, залишається у тіні.

«Відомості, що розкривають справжні причини аварії – таємно. Зведені відомості про радіаційну обстановку – таємно. Ті ж відомості в цілому по країні, республіці, області – таємно».

Ось така інформація про Чорнобиль підпадала в радянський час під гриф «секретно». У недавно відкритих документах КДБ чітко видно, які цілі ставила перед собою влада.

Головним завданням був не порятунок людей. Головним було не допустити, щоб про трагедію стало відомо.

екологія україна срср трагедія історія

Знак гривні
Знак гривні