Скільки українців мають близьких, які поранені або загинули під час війни, – дослідження

Абсолютна більшість українців – 78% – має близьких родичів або друзів, які отримали поранення або загинули через російське вторгнення.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

"У середньому респонденти мають 7 близьких родичів або друзів, які були поранені або загинули", – йдеться у дослідженні КМІС.

При цьому:

- 64% українців мають принаймні одного близького родича або друга, який був поранений (в середньому мають 5 поранених близьких людей),

- а 63% мають принаймні одного близького родича або друга, який загинув (в середньому мають 3 загиблих близьких людей).

01.jpg

В усіх регіонах України переважна більшість населення має близьких родичів або друзів, які були поранені або загинули через російське вторгнення. Показник коливається від 70% на Сході до 80% на Заході.  

02.jpg

"Війна Росії проти України сформувала трагічний колективний досвід для абсолютної більшості українців. Нинішні емоції закарбовують на довгий час «геть від Москви». Крім цього, цей досвід додає стійкості і безкомпромісності щодо можливих поступок Росії – якщо у тебе стільки родичів і друзів постраждали чи загинули, то як можна говорити про поступки?" – прокоментував результати дослідження виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Опитування було проведено з 26 травня до 5 червня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Було опитано 2013 респондентів з усіх регіонів, крім Криму, окремих районів Донецької та Луганської областей. Також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

втрати зсу війна люди поранені опитування

Знак гривні
Знак гривні