Бункери по-багатому. Під Лондоном копають кількаповерхові "мегапідвали". Результати – вже сумні

Раптом виявилося, що під Лондоном з’явилося ціле підземне місто. Між 2008 і 2019 роками було збудовано 7328 підвальних приміщень. Законодавство перешкоджає власникові будинку надбудувати собі поверхів або якось інакше розширити свою площу коштом навколишнього простору. Та водночас власник має право на всю землю, що під нерухомістю. Тож розширювати своє помешкання вглиб — легально.

Приклад такого підвалу з оголошення про продаж нерухомості
Приклад такого підвалу з оголошення про продаж нерухомості

Лише протягом десяти років власники будинків у престижних кварталах Лондона збудували під землею понад сім тисяч розкішних підвалів. Це виявив професор Ньюкаслського університету Роджер Берроуз, – передає Хмарочос.

Новий феномен він охрестив «елітним троглодитизмом» (троглодитами античні автори називали племена людей, які жили в печерах). Протягом століть підвали асоціювалися зі злиднями, й не лише в Європі.

Натомість багатії намагалися навпаки «відірватися від землі», купуючи видові квартири на останніх поверхах хмарочосів і пересуваючись на гелікоптерах і приватних літаках.

Однак ці видимі загалу ознаки великих статків нерідко стають об’єктом осуду, особливо на тлі кліматичних загроз, коли надмірне споживання нагадує про вплив на довкілля.

Натомість підземним будівництвом достатньо похизуватися лише колу обраних.

І раптом виявилося, що під Лондоном з’явилося ціле підземне місто.

2.jpg

Ще один з елітних підвалів

Пік видачі дозволів на риття підвалів під житловими будинками припав на 2012–2015 роки.

У період між 2008 і 2019 роками було збудовано 7328 таких підземель. Команда Берроуза порахувала, що загальна глибина цих підземних поверхів сягає 25 кілометрів, а вивезений об’єм ґрунту — майже 1,8 мільйона кубометрів.

Розширення житла углиб трохи практикують, наприклад, у нью-йоркському Брукліні, але там для цього потрібно буквально лупати скалу. Натомість лондонський ґрунт дуже м’який, з великим вмістом глини.

Крім того, будівництво підвальних поверхів коштує порівняно недорого проти витрат на придбання наземного будинку з такою ж додатковою площею. На тлі зростання цін на нерухомість у столиці Великої Британії це виявилося ще й чудовою інвестицією — за спостереженням Берроуза, на кожну тисячу фунтів, вкладену в підземні приміщення, загальна вартість житла, під яким його вирили, зростала на дві тисячі.

Загалом ці підземелля — недешеве задоволення, вартість будівництва починається від 4000 за квадратний метр і значно зростає відповідно до наповнення. Найскромніші одноповерхові підвали коштують приблизно 200 тисяч фунтів, але більшість — значно дорожчі.

Дослідники поділили підвальні приміщення за розміром на три категорії.

Мегапідвали налічують три й більше підземних поверхів. Або ж два поверхи, але такі, що виходять далеко за пляму наземної забудови. У Лондоні є щонайменше 118 таких структур.

На підвальних поверхах розміщують винні погреби, художні галереї, склади зброї, автомобільні паркінги, бари, кімнати для прислуги. Найпопулярніша функція таких приміщень — спортзал, їх облаштовують у кожному четвертому будівництві. Далі йдуть кінотеатри, які можна знайти в 11% підвалів. У мегапідвалах найчастіше зустрічаються басейни — у 83% випадків.

«У деякі підземелля просто складно повірити. Ми, наприклад, виявили одне особливо велике, з двома басейнами та пляжем. Піщаним пляжем. Там у басейні машина, яка створює штучні хвилі», — розповів Берроуз Vox.

Він окреслює «підземний пояс» Лондона — елітні підвали скупчуються у конкретних кварталах, як-от Кенсінгтон і Челсі, де живуть заможні люди, від фронтмена Rolling Stones Міка Джаґґера до російського олігарха Романа Абрамовича.

На цій картинці схематично показано фрагмент однієї вулиці у Челсі, де під вісьмома здвоєними особняками вирили шість окремих підземних приміщень, два з яких мають басейни:

А тепер про перші наслідки

Усі ці підземні будівельні роботи не обходяться без прикрих наслідків. Рік тому в Челсі через одне з таких будівництв обвалилися два будинки кінця XVIII століття.

А в липні цього року, наприклад, затопило будинок гітариста групи Queen Браяна Мея (відео)

«За 150 років історії Кенсінгтона цей район ніколи не затоплювало через зливи. Чому це сталося зараз? Майже напевно це наслідок всього цього підземного будівництва, яке розвернулося на цій території в останні десять років… Ще раніше попереджали про те, що така кількість підвальних розбудов заблокує водоносні горизонти під нашим житлом і дренажна система перестане працювати», — написав він в інстаграмі.

Берроуз вважає феномен лондонських дорогих підземель ілюстрацією до концепції «міста для меншості» (minimum city) — міста, яке функціонує для блага й без того привілейованих верств, таким чином ще більше поглиблюючи нерівності.

На півночі того ж району Кенсінгтон і Челсі, в кількох сотнях метрів від «підземного поясу» — місце трагедії, що сталася 2017 року. Тоді внаслідок пожежі у 24-поверхівці «для бідних» Grenfell Tower загинули 72 людини. Пожежа швидко охопила всю будівлю через дешеве облицювання і термоізоляцію фасаду, встановлені з порушеннями.

Як наголошує Берроуз, вартості лише одного з найскромніших підвалів, які дослідила його команда, вистачило б на нормальний фасад, і десятків смертей можна було б уникнути.

Англійською можна подивитися також відеорозслідування Vox

А тут – наукова стаття

суспільство будівництво британія екологія

Знак гривні
Знак гривні