Як знайти дані про репресованих родичів (ВІДЕО)

Архів національної пам’яті презентував п’ять відеороликів, які навчають українців самостійно шукати інформацію про репресованих.

У першому відео Що таке Архів національної пам’яті директор Ігор Кулик розповідає про установу та 4 мільйони документів періоду СРСР, які у ній зберігатимуться. Також можна побачити приміщення Архіву на вулиці Пухівській, 7, у Києві та дізнатися чому реконструкція будівлі стоїть на паузі з квітня 2020 року.

У другому відео “З чого почати пошук документів про репресованих родичів” наводиться перелік основних онлайн-баз даних, в яких кожен охочий може вільно шукати інформацію про постраждалого від репресій предка.

У третьому відео В яких архівах шукати інформацію про репресованого родича надається перелік архівів, в яких можна знайти архівну слідчу справу чи справу на ув’язненого родича.

У четвертому відео “Як написати заяву в архів” розповідається про те, яку обов’язкову інформацію треба вказати при зверненні в архів, чи потрібно доводити родинний зв’язок, щоб отримати архівну справу на репресованого і як довго архіви відповідають на звернення:

У п’ятому відео “Як працює Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих при Архіві національної пам'яті” йдеться про те, як працює сервіс з пошуку інформації про репресованих при ГДА УІНП, у який безкоштовно можуть звернутися за допомогою всі охочі. Також у відео емоційну історію своєї сім’ї та успішного пошуку справи на розстріляного у 1937 році прадіда розповідає одна із заявниць Консультаційного центру.

“Багато людей, зокрема молоді, завдяки пропаганді досі сприймають Радянський Союз немов казкове і безтурботне минуле. Водночас СРСР – це не тільки про стабільність, смачне морозиво, дешеву ковбасу і заводи, що працювали. Це час страшних репресій, масових розстрілів, знищення свободи, порушення громадянських прав. Найкраще зрозуміти цю епоху можна саме через призму історії власної сім’ї – ледь не кожна родина в Україні постраждала від розкуркулення, виселення, розстрілів. Тому команда Архіву й ініціювала створення відеоінструкцій, які показують, що в Україні є безліч можливостей та інструментів, щоб знайти інформацію про репресованих, дають відповіді на важливі питання по темі”, – каже директор ГДА УІНП Ігор Кулик.

історія репресії відео срср архів

Знак гривні
Знак гривні