Науковці пояснюють, чим корисна лайка – CNN

Сильна лайка – це не тільки сильне знеболювальне, вона ще й допомагає уникнути фізичних травм. Наприклад, випустивши пару замість того, щоб битися.

Увічливе суспільство вважає лайку проявом низького розуму, вульгарності й неосвіченості. Адже це значить, що вам бракує словникового запасу, правда? Ні, неправда. Це уявлення – повна ... маячня, пише CNN.

Матюки не роблять з тебе москаля

(Вибачте за вільний переклад ТЕКСТИ).

Дослідження 2015 року показало, що високоосвічені люди з великим словниковим запасом матюкаються краще. (Подумайте про рафінованого інтелігента Леся Подерв'янського з родини художників ТЕКСТИ). Високоосвічені люди мають також кращий словниковий запас і гнучкість, коли використовують нецензурну лексику.

Учасників просили за хвилину налічити якомога більше цензурних слів на певні літери, а потім якомога більше нецензурних слів. Ті, хто згадав більше "словникових" слів загалом – потім змогли назвати й більше обсценної лексики за рахунок граматичної гнучкості.

31_main.jpg

Лайка може бути ознакою чесності

Серія з трьох досліджень 2017 року виявила: "Коли ви чесно виражаєте свої емоції потужним словом – ви й загалом висловлюєтеся чесніше". Люди, які менше стримуються щодо лексики, також менше брешуть загалом.

Автори застерігають, що це не слід тлумачити у протилежний бік: що чим більше матюкається людина, тим менш імовірно, що вона бреше. Якщо з А випливає Б, з Б не обов'язково випливає А. Вважати інакше – одна з типових логічних помилок.

Лайка справді збільшує больовий поріг

Хочете витягнути ще один повтор зі штангою чи змусити себе пришвидшитися на фініші забігу? Давайте, киньте бомбу на букву Б.

Дослідження показало, що люди на велотренажерах краще долали опір машини, коли починали вживати сильні слова, порівняно з тими, які використовували нейтральні слова.

Люди, які стискали ручні еспандери, також робили це сильніше й довше, матюкаючись.

Якщо ви прищемили палець, буде менш боляче, якщо ви скажете "б**дь", ніж якщо культурно заміните це на "млинець".

Так, науковці полюбляють різноманітно знущатися з людей. Експерименти показали, що коли люди занурюють руку в крижану воду – вони витримують довше, якщо водночас матюкаються.

"Головний меседж: лайка допомагає впоратися з болем", – сказав в інтерв'ю CNN чільний автор останнього дослідження, психолог Річард Стівенс, старший лектор університету в Стеффордширі, Англія, де він очолює лабораторію психологічних досліджень.

Cursing-Workout-MAINIMAGE.jpg

Лайка – ознака креативності й гумору

(Знову ж подивіться на "наше все" Леся Подерв'янського ТЕКСТИ)

Лайка, особливо триповерхова, нейрологічно зосереджується в правій півкулі мозку, виявили дослідження – це та півкуля, яку ЗМІ та простолюд називають "творчою".

Пацієнти, в яких відбувається інсульт на правому боці, стають менш емоційними, у них зменшується здатність розуміти та висловлювати жарти, а також вони часто припиняють лаятися, навіть якщо доти лаялися дуже багато.

71d96fd47c9811c29fc37724a7fb163024-george-carlin.2x.rsocial.w600.jpg

Один з найкращих англомовних коміків Джордж Карлін вживав багато обсценних слів і навіть мав окремі скетчі про це

Краще обматюкати, ніж ударити

Так само, як ото собаки гарчать і гавкають, щоб не кусатися – люди матюкаються, щоб не битися.

Можливо, лайка є нашою еволюційною заміною фізичної агресії. Лайка дає змогу виразити свої емоції, включно з агресивними, символічно, не вдаючись до зубів і кулаків.

Іншими словами, можна показати комусь пальця й облаяти, не переходячи дорогу. Лайка стає віддаленою формою агресії, дозволяючи швидко виразити свої почуття й потенційно уникнути наслідків.

Мета лайок – випустити пару, й у цьому є свої переваги. Це дає людям навколо зрозуміти, в якому ти стані, й можливо, вчасно відійти.

Універсальна мова

Але що робить вживання табуйованих слів таким потужним? Передусім сама сила табу.

Лайливі слова є практично в кожній мові світу. І, стверджують антропологи, як тільки ми маємо слово-табу й емоційне розуміння того, що це слово створює дискомфорт – решта випливає природно.

Навіть примати "лаються", якщо їм дати шанс. Шимпанзе кидайться лайном – це той самий умовний соціальний сигнал. Наприклад, так вони показують людям, щоб від**ся – це краще, ніж кусатися.

Дресировані шимпанзе, яких змалку вчили показувати знаком, що їм треба на горщик, самостійно починали використовувати цей самий знак рукою в тих самих контекстах, у яких люди використовують вербальну лайку.

"Лайка – спосіб виразити свої почуття, не кидаючи лайном. Достатньо кидатись ідеєю лайна", – сказав CNN один з авторів дослідження.

595305-anolis01-gettyimages-525216110.jpg

Чи це значить, що треба матюкатися щоразу, коли цього хочеться, не зважаючи на обставити й почуття інших? Звісно, ні. Але принаймні наступного разу, коли не втримаєшся, усвідомлюй: ти просто людина.

Повний оригінал англійською на CNN

суспільство медицина курйоз психологія інозмі

Знак гривні
Знак гривні