На Тернопільщині знайшли дзвін, закопаний у Другу світову

У селі Заруддя Зборівського району Тернопільської області 26 грудня знайшли захований під час Другої світової війни церковний дзвін. Його відкопали біля території колишнього римо-католицького костелу святої Марії Неустанної Допомоги, зведеного 1905 року

Сьогодні тут діє храм св. Івана Богослова (УГКЦ) – на відміну від багатьох колишніх костьолів, це приміщення не занепало.

"Цей дзвін давній. Коли збудували мурований костел на місці колишнього дерев'яного, то на дзвіницю поставили його, — розповів РІСУ місцевий мешканець Мирон Сагайдак. — Дзвін переховували у 1914 році, бо під час війни армія забирала дзвони для переплавки. Потім ховали у 1920 році від більшовиків. І сховали в кінці 1939 р., бо прийшли совіти, які закрили костел. І ще люди знали, що німці напали на Європу і скоро буде війна, так що дзвін був закопаний. Моя мама знала все це, тільки не знала місця схову".

Храм, нинішній вигляд. Джерело фото: фейсбук-сторінка Василя Мартюка
Храм, нинішній вигляд. Джерело фото: фейсбук-сторінка Василя Мартюка

Колишня вчителька зарудянської школи Ярослава Дутка в 2000 роках вже шукала з пошуківцями зі Зборова, але не в тому місці. Цього разу вирішили пошукати в іншому місці. За пошук взявся житель с. Озерянка (воно підпорядковане Заруддю), краєзнавець Микола Луців, якому й поталанило знайти один із дзвонів. Реліквія ховалася на глибині десь у пів метра.

Відкопаний дзвін не зважували, але на перший погляд його вага десь 50–60 кг. Якихось написів на ньому не знайдено, є лише гарний рослинний декор. Утім, можливо, вони ховаються під шаром окислу – за майже 70 років його утворилося чимало.

Сам "дзвоношукач" зі знахідки дуже тішиться: "Коли відкопали дзвона, — розповів він РІСУ, — емоції переповнювали. Бо це не просто давній артефакт, а реліквія, що є дорогою та важливо для нашої громади, це дзвін, голос якого майже впродовж півстоліття чули наші пращури, а тепер почуємо й ми!".

"Це є дзвін села і для музею гріх віддавати. Бог допоміг його знайти на 12 річницю освячення церкви", — зауважує Мирон Сагайдак.

Знахідка одразу ж була передана церковній громаді храму Св. Івана Богослова. За словами Миколи Луціва, отець Михайло Небельский був спочатку просто шокований — церковні дзвони знаходять нечасто. За словами священика, це величезний подарунок храму. Сільський староста Василь Гудима сподівається знайти й інші дзвони.

Після незначної реставрації – на одному з «вух», за які кріпиться дзвін, виявлено тріщину, — дзвін буде встановлено біля храму. Втім, можливо реставрація й буде непотрібною – не виключено, що тріщина та з’явилася давно і його без проблем використовували й у такому вигляді.

Докладніше на RISU

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт і закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

історія релігія Церква тернопільщина срср

Знак гривні
Знак гривні