Щоб пояснити втрату мільйонів людей після Голодомору, НКВС назвав статистиків «шкідниками» – й розстріляв

У 1937 році НКВД розстріляв чиновників, які за результатами перепису населення показали значні демографічні втрати України після Голодомору 1932—1933 років.

Цьогоріч Україна вшановує 87 річницю пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років. Архів національної пам‘яті спільно з Центром досліджень визвольного руху та Архівом Служби безпеки України публікує онлайн-колекцію документів про репресії щодо радянських чиновників, які проводили перепис населення у 1937 році.

Результати перепису показали значні демографічні втрати після Голодомору. Щоб якось пояснити виявлену недостачу мільйонів людей, НКВД назвав працівників державних статистичних інституцій «шкідниками», звинуватив їх у спотворенні результатів перепису, причетності до правотроцькістських організацій і зрештою розстріляв.

Колекція «НКВД і перепис населення 1937 року» налічує 35 документів, котрі є доступними для завантаження та перегляду на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

До збірки увійшли:

«Справи проти виконавців перепису були абсолютно фіктивними — так хотіли приховати правду про демографічні наслідки Голодомору, — говорить координатор Е-архіву Денис Пасічник. — У пізніших, реабілітаційних, матеріалах справи, є свідчення про фізичні та моральні тортури, застосовувані до підслідних, які свідчили про різницю в кілька мільйонів між очікуваним та реальним переписом населення». 

Обкладинка_архівно_кримінальної_справи_на_Кустоляна_Євгена_Олексійовича.jpg

Обкладинка архівно-кримінальної справи на Кустоляна Євгена Олексійовича

Нагадаємо, що на сайті Електронного архіву у вільному доступі є опубліковані раніше збірки документів про Голодомор: 

історія репресії документи голодомор срср

Знак гривні
Знак гривні