П

“Паяльника в руках до цього не тримав”. Як зібрати дрон і скільки це коштує — розповідь волонтера

Ініціатива, яка дає змогу кожному паяти дрони вдома, існує вже не перший день, хоча широковідомою стала лише тепер, після посту у фейсбуці міністра цифрової трансформації, віцепрем’єра Михайла Федорова. Ми поспілкувалися з волонтером, який до неї долучився ще раніше і роботу якого вже оцінили військові.

“З кожним фідбеком від військових я отримую величезний позитивний заряд натхнення. Мені подобається, що я можу займатися саморозвитком, опановувати нові навички, які згодяться в разі мобілізації, та ще й бути корисним для фронту”, — розповідає Юрій Житніков, який збирає FVP-дрони у себе вдома завдяки ініціативі “Народний дрон”.

Чоловік, який до того не мав профільної освіти та навіть паяльника в руках не тримав, зібрав із нуля вже три дрони-камікадзе і не збирається зупинятися.

Юрій розповів Texty.org.ua про досвід навчання на курсі та створення власних дронів, які вже опинилися на фронті, а також про те, які матеріали потрібні для збірки.

Юрій Житніков із власноруч зробленим дроном
Юрій Житніков із власноруч зробленим дроном

Змінити хід війни

Пів року тому Юрій Житніков зацікавився дронами й планував навчитися ними керувати. Чоловік вірить, що дрони — це передова зброя, яка зможе змінити хід російсько-української війни. Вони з дружиною регулярно донатять військовим. І переважно саме на закупівлю дронів.

Влітку Юрій почав дивитися тематичні відео на ютубі. Зацікавився конструкцією дрона, щоб краще розуміти, як усе працює. Переглядав відео про те, як збирати дрон і як ним керувати, але не наважувався скласти його самостійно.

Багато друзів і рідних на фронті. Я постійно їх запитую, чим можу бути корисний

Якось у стрічці однієї із соцмереж Юрій побачив рекламу навчальної програми від Victory Drones “Народний дрон”. Це безплатний інженерний курс, який пропонує навчити кожного збирати 7-дюймовий FPV-дрон просто вдома. Чоловік довіряв ініціативі Victory Drones, адже стежив у соцмережах за її керівницею Марією Берлінською, тож одразу перейшов за посиланням і зареєструвався.

У заявці потрібно було вказати контактні дані й трохи зачекати. Через тиждень Юрій отримав відповідь — його прийняли.

“Багато моїх друзів і рідних на фронті. Я постійно їх запитую, чим можу бути корисний. Вони відповідають мені, щоб я залишався на своєму місці, донатив, але паралельно вивчав військову справу і розвивав навички, які можуть потенційно знадобитися на фронті. Я також проходив тренінги з військової підготовки для цивільних від Фонду Притули”, — розповідає Юрій.

Три тижні

З листом про прийом на курс Юрій отримав список інструментів, які потрібно закупити для створення власної майстерні з виробництва дронів. Victory Drones склали зручний список із точними назвами, а також посиланнями на інтернет-магазини, де їх можна придбати.

Victory Drones склали зручний список із точними назвами інструментів

У цьому величенькому списку покупок найдорожча позиція — паяльник, який коштує близько 2 тис. грн (не обов’язково купувати саме цей). Багато предметів, зокрема пінцет, викрутки, ножиці й двобічний скотч, Юрій уже мав у себе вдома. Решту можна купити в будівельних магазинах або на спеціалізованому українському сайті, що продає інструменти для створення FPV-дронів.

У листопаді в Юрія почалося навчання, яке тривало три тижні. Воно складалося з живих лекцій із теоретичною частиною й обговоренням питань студентів (проводиться в онлайн-форматі, тож можна долучитися з будь-якого куточка світу) та фінального тестування.

Навчання проводиться ввечері, у неробочий час, двічі на тиждень. Усі лекції записують і публікують на платформі Google Class, тож, якщо ви щось пропустили, можете переглянути запис лекцій і поставити свої запитання інструкторові в закритих чатах спільноти, куди додають усіх студентів.

Створення дрона

Свій перший 7-дюймовий дрон-камікадзе Юрій почав паяти ще під час навчання. Victory Drones так само надали список рекомендованих компонентів для створення дрона з точними назвами та посиланнями. Компоненти можна придбати в Україні на спеціалізованому сайті чи маркетплейсах, таких як OLX та Prom.ua, або ж у Китаї на великих маркетплейсах, як-от AliExpress та Alibaba (компоненти там будуть дешевші, але доставка займатиме більше часу).

Юрій каже, що деякі компоненти можна знайти в тематичних спільнотах, які проводять “дрон-барахолки”. Але тут треба бути обережним, щоб не натрапити на шахраїв.

Нехай ми з дружиною заплатимо більше, але швидше отримаємо матеріали й зберемо дрон

Матеріали для першого дрона обійшлися Юрію в 19 тис. грн. Щоб якомога швидше навчитися збирати дрони, чоловік замовляв товари з України, які продаються з націнкою. До того ж робив це поспіхом і не перевіряв, чи є продавці, які пропонують ці самі компоненти дешевше.

“Для другого дрона я вже виваженіше закуповував товари, і його компоненти обійшлися дешевше — у 17 тис. грн, — пояснює Юрій Житніков. — Може вийти ще дешевше, якщо замовляти з Китаю. Мій товариш, який надихнувся моїм прикладом і вирішив також зібрати свій дрон, закупив частину компонентів із Китаю. Ми порівняли ціни: відеопередавач, наприклад, в Україні вам обійдеться в 3200–4000 грн, а в Китаї — у 2600 грн.

Але ми живемо в такий час, коли важко планувати надовго вперед. Тож я вирішив: нехай ми з дружиною заплатимо більше, але швидше отримаємо матеріали й зберемо дрон”.

За даними Victory Drones, вартість 7-дюймового дрона-камікадзе з батареєю становить 15 047 грн. Можна зібрати дрон і без батареї, але тоді той, хто його робив, не зможе самостійно протестувати.

Майже готовий

Майже готовий дрон Юрія з батареєю

Перший дрон Юрій збирав два з половиною тижні. Перепаював його чотири рази. “До цього я ніколи не працював із паяльником”, — пояснює чоловік.

Плата

Юрій за роботою

Польотний контролер на дроні Юрія
Польотний контролер на дроні Юрія

Що не так було з пайкою, підказували працівники Victory Drones. Юрій надсилав їм фото своєї пайки і після зауважень та порад фахівців удосконалював роботу. Натренувавшись, другий дрон зібрав за день.

Перевірити, чи працює вже готовий дрон, можна за допомогою спеціального застосунку. Як налаштувати дрон і перевірити його роботу, також навчають на курсі “Народний дрон”. Якщо все працює, дрон можна надсилати до Victory Drones, де його протестують, встановлять бойову частину та відправлять на фронт.

Що не так із пайкою і як переробити, Юрію підказували працівники Victory Drones

Відповідь від військових

Найприємніше в цій роботі — зворотний зв’язок, вважає Юрій. Після того як Victory Drones отримують зібраний народний дрон, вони надсилають на електронну пошту його конструкторові подяку. Крім того, конструктор може залишити свої контакти і для військовослужбовців, які отримають дрон на фронті.

“Нас попереджають, що військові не завжди можуть одразу відповісти. Але зі мною все-таки сконтактував військовий, який похвалив пайку мого першого дрона. Це була для мене найкраща мотивація”, — ділиться Юрій.

Наступний свій дрон чоловік впізнав у сюжеті Victory Drones. Також із ним сконтактував ще один військовий, який сказав, що дрон зроблений добре.

“Цьому військовому я розповів, що хотів би сам навчитися керувати дроном. Той відповів, що готовий допомогти мені й що до нього можна звертатися з питаннями раптом що”, — каже Юрій.

Чоловік каже, що збирати дрони йому дуже цікаво. Крім того, він відчуває свою користь під час війни. Втім, на матеріали не завжди вистачає грошей, тому Юрій фандрейзить кошти на компоненти у своєму фейсбуці. Там і звітує: публікує фотографії вже готових дронів і закликає своїх знайомих долучатися до ініціативи.

“У процесі збірки дрона насправді немає нічого складного — потрібні лише уважність і точність. Але найкраще в цій роботі — мотивація від військових, коли тобі телефонують із фронту і дякують, кажуть, що все супер”.

волонтери сусільство народний дрон fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні