Д

Детальні супутникові знімки результатів підриву греблі Каховської ГЕС

20 червня в мережі зʼявилися детальні супутникові знімки Каховського водосховища після підриву греблі й Каховської ГЕС

Починаючи від 7 червня над Херсонською та Запорізькою областями було хмарно. Це ускладнило можливість проаналізувати трагедію на супутникових знімках з більшості відкритих джерел — там були суцільні хмари. Лише фрагментами вдавалося розгледіти, до яких руйнувань призвів російський теракт. Проте від 18—19 червня погода змінилася й зʼявилась можливість оцінити наслідки руйнування та перші зміни, які з’явилися після катастрофи.

Росія змогла приховати свій злочин за хмарами, проте з часом усе стало явним.

Frame 1.png

Основна маса води з водосховища вже зійшла. Проте в найглибших місцях залишились озера. Деякі з них були й до створення "великого басейну", деякі зʼявились тільки зараз.

Проте вода ще випаровуватиметься й болота, які нині покривають усю територію водосховища, поступово висохнуть та поростуть чагарниками — природа повернеться в цю місцевість.

Про те, який вигляд мав Великий Луг, читайте у статті "Шість січей Великого Лугу. На території Каховського водосховища зародилася мрія, яка підіймала на боротьбу покоління українців"

Frame 2.png

Біля Нікополя на річищі Дніпра знову постав острів, який називали Орлиним (згідно з картами ХІХ століття). Загалом Великий Луг почав набувати обрисів, які він мав до створення водосховища. Для істориків та археологів після нашої перемоги буде багато роботи: ми матимемо можливість дослідити колиску українського козацтва, яку російська та радянська влада намагалися стерти, — Великий Луг знову на поверхні: супутниковий знімок та історична карта.

Frame 5.png

Вода також відійшла від Енергодара й опустилася нижче від рівня водозабору охолоджувального басейну АЕС. Сам басейн досі заповнений, що зменшує ризики для АЕС, проте окупантам доведеться придумувати способи підтримувати в ньому відповідний рівень води, якщо вони "хочуть" запобігти ще одній техногенній катастрофі — це потребує ще й уваги МАГАТЕ.

Frame 6.png

Результати руйнування ГЕС. Лівіше від ГЕС — водозабір Північнокримського каналу. В каналі вода наявна, проте надходити вона перестала ще 13 червня.

Frame 3.png

Хронологія руйнування та затоплення ГЕС від 5 до 20 червня.

Frame 4.png

Олешки — одне з міст, які найбільше постраждали на лівобережжі. На знімках видно, яким було місто до теракту (на прикладі фото від березня 2023 року), в час майже піку затоплення — 8 червня та станом на 19 червня 2023 року.

Ми бачимо, що затоплено половину міста, і навіть коли вода відійшла, воно залишилося покритим мулом і болотом.

Читайте далі розповідь з Олешок: "Плавали корови, топилися, кричали". Апокаліпсис після підриву Каховської ГЕС в окупації. Росіяни українців не рятували

тероризм каховська гес війна каховське водосховище

Знак гривні
Знак гривні