Великий Луг знову на поверхні: супутниковий знімок та історична карта

Через тиждень після знищення греблі та Каховської ГЕС Великий Луг видно на супутникових знімках. На дні зниклого вдосховища вже знаходять перші артефакти козацької доби.

Руйнування греблі стало трагедією для усього півдня України, машстаби якої можливо оцінити лише згодом, але звучать і голоси про сакральні знаки і "звільнення" Великого лугу від води як символ майбутнього відродження України.

Що ж ховала вода Каховського водосховища?

Для створення Каховського водосховища у 1955—1958 роках були затоплені дніпровські плавні: низина, в яку розливався Дніпро навесні.
У XVI-XVIІ століттях козаки обрали цю місцину для своїх фортець - Січей, завдяки природним бар'єрам.

Заболочена місцевість плавнів на лівобережжі та річка чудово захищали від із сходу та південного сходу фортеці - січі, що будувалися на вищому, правому березі Дніпра. Пороги не давали можливості атакувати січ по воді із півночі - цьому ж сприяла і заболочена місцевість навколо.

Окрім затоплення плавнів, під воду пішли також і місця колишнього розсташування січей. Під водою великого басейна опинилось 5 із них:

Незважаючи на те, що січі були розташовані на вищому - правому березі, їх теж було затоплено.

Кілька днів тому місцеві мешканці опублікували фото старожитностей, знайдених на території, де раніше була вода. Знахідки датуються різними періодами: від часів козацтва і до другої світової війни. Такі знахідки, ймовірно, приваблять чорних археологів на місце зникаючого водосховища.

До відома Міністерства культури та інформаційної політики України: в археологів нарешті може з'явитися можливість безпосередньо дослідити раніше затоплені території -звичайно після перемоги і за умови, що вандали не розграбують залишки історичних місць раніше.

Проте заболочена територія колишнього великого басейну може стати місцем боїв вже сучасної війни. Адже раніше лінія фронту проходила по великий воді, яка за пару тижнів перетвориться на болота, а ближче до серпня взагалі може стати майже прохідною. Тому великий луг знову може стати місцем битви між європейським воїнством та ордою зі сходу, як сотні років тому. Важко не вгледіти в цьому символізм.

супутник великий луг каховське водосховище війна

Знак гривні
Знак гривні