Я

Як купувати залізничні квитки з України за кордон, і чому це нелегко

Покупка квитків на потяг за кордон через сайт, додаток або чат-боти Укрзалізниці — складна й заплутана річ. Хоча купити автобусний квиток до країн ЄС можна за декілька кліків.

УЗ продає квитки онлайн лише на кілька маршрутів до Польщі. Хоча безпересадковим потягом з України можна дістатись Австрії, Угорщини та Словаччини. Але де шукати розклад і ціни на ці маршрути й чи можна в інтернеті придбати на них квитки?

До того ж квитки до Польщі неможливо знайти в новому додатку УЗ. Потяг до Варшави — взагалі щось міфічне. Квитки на цей рейс на сайті Укрзалізниці постійно відсутні .

З'ясовуємо заплутану систему продажу квитків закордон на потяги Укрзалізниці. До речі, після закриття повітряного простору 24 лютого ними виїхали за кордон уже 600 тис. пасажирів.

Каса чи сайт?

На сайті УЗ можна придбати квитки лише на декілька напрямків за кордон — до польських міст Пшемисля, Хелма, Любліна та Варшави.

У довідковому бюро на центральному залізничному вокзалі в Києві нам показали роздруківку з доступними напрямками й пояснили, що всі квитки за кордон (окрім згаданих польських міст) Укрзалізниця продає лише через касу вокзалу. Всі деталі про розклад потягу, зупинки, доступність квитків потрібно дізнаватися також через касу або телефоном у довідковому бюро.

Ось таку роздруківку нам показали в касі на вокзалі

Чому ці квитки не можна купити на сайті, у додатку й чат-ботах Укрзалізниці, пояснити не змогли. З цим питанням ми звернулися до прес-центру Укрзалізниці.

Там розповіли, що на сайті Укрзалізниці є окрема сторінка з деталями про всі поїзди, що їдуть за кордон. На цьому ресурсі доступний повний список маршрутів на закордонні напрямки (з пересадками чи прямі рейси) та їх розклади. Цін немає — їх потрібно уточнювати під час покупки квитків на сайті Укрзалізниці (для маршрутів у Польщу) чи в касі (для маршрутів в Австрію, Словаччину, Угорщину та Чехію).

Як знайти деталі маршрутів до ЄС?

Щоб дізнатися деталі про доступні маршрути за кордоном, потрібно перейти зі сторінки пошуку квитків (на якому ви зазвичай купуєте квитки й куди вас перекидає браузер, коли ви шукаєте сайт УЗ) на головну сторінку Укрзалізниці. На боковій панелі праворуч є кнопка “Міжнародні рейси” — клікніть на неї. Або просто перейдіть за цим посиланням.

Відкриється сторінка з інформацією про всі деталі міжнародних рейсів з України до ЄС. На ній можна обрати зручний рейс і купити квитки – або на сайті Укрзалізниці, або в касі вокзалу.

Закордонні маршрути, які пропонує Укрзалізниця:

– до польських міст Пшемисля, Хелма, Любліна та Варшави. Квитки на ці напрями можна купити через веб-сайт “Укрзалізниці”;

– до угорської столиці Будапешт чи міста Захонь, що розташоване біля українського кордону. Квитки на ці потяги можна купити через касу;

– до словацького міста Чієрна-над-Тисою та австрійського Відня. Квитки на ці маршрути купуємо через каси вокзалу.

Якщо плануєте подорож з-за кордону додому, то на сторінці з міжнародними маршрутами опубліковано деталі рейсів з країн ЄС до України та посилання на сайти закордонних залізниць.

Там можна купити квитки на потяг в Україну. Їх потрібно обов’язково роздрукувати в касах вокзалу чи в автоматах самообслуговування на залізничних станціях за кордоном.

УЗ дає всі посилання на всі залізниці, крім словацької. А на її сайті можна купити квитки на поїзд від словацького міста Чієрна-над-Тисою до Чопа.

На цій сторінці також є посилання на сайти найближчих до України закордонних аеропортів, куди можна дістатися потягом. Також на сторінці запропоновані варіанти пересадок на потяг до деяких міст центральної Європи, наприклад Берліна та Мюнхена.

Чому не онлайн?

У прес-центрі нам пояснили, що УЗ може продавати квитки через свій сайт лише на потяги, сформовані українською залізницею. Тобто квиток на Інтерсіті до Пшемисля можна купити на сайті УЗ, бо цей потяг формує Укрзалізниця.

А поїзди, що курсують від Чопа до міста Чієрна-над-Тисою, наприклад, формує словацька залізниця, тому саме вона реалізує квитки на цей потяг. Така сама ситуація і з потягом Чоп-Захонь — їх формує угорська залізниця. Квитки на ці маршрути потрібно купувати в касах вокзалів.

Тут є один виняток — потяг Київ-Відень, що також зупиняється в столиці Угорщини Будапешті.

Цим маршрутом курсують безпересадкові вагони українського та австрійського формування. Українська система продажу квитків на цей маршрут має бути підв’язана під австрійську залізницю.

Ці системи технічно відрізняються між собою, тому купівля квитків онлайн на сайті УЗ на цей маршрут недоступна. Якби ви купували квиток через сайт УЗ, провідники в Австрії не мали б змоги валідувати ваш проїзний документ. Отже, квитки на цей рейс треба купувати в касах.

Перекупники та Польща

Але і з квитками до Польщі не все просто. Наприклад, потяг до Варшави повністю розкуплено на декілька тижнів наперед. В Укрзалізниці пояснюють, що на цей маршрут дуже великий попит. Але пасажири вважають, що на ці рейси “полюють” перекупники. На маркетплейсі Olx можна знайти оголошення з продажем цих квитків або послуги перекупників, які допоможуть “виловити” для вас квитки під час відкриття продажів.

Перекупники на Olx пропонують квитки на потяги до Варшави та Хелма

До того ж квитки до Польщі не можна купити через додаток чи чат-боти УЗ. У прес-центрі УЗ нам пояснили причину: додаток було запущено в пришвидшеному режимі. У ньому можна переглянути наявність квитків, але не купити. В УЗ обіцяють додати функцію купівлі в застосунок після оновлення.

Отже, що варто знати про квитки на закордонні потяги

Без пересадок з України можна доїхати потягом до Польщі (Пшемисль, Хелм, Люблін, Варшава), Угорщини (Будапешт, Захонь), Словаччини (Чієрна-над-Тисою) та Австрії (Відень).

Квитки до польських міст Пшемисля, Хелма, Любліна та Варшави можна купити на сайті Укрзалізниці тут. Якщо ви не бачите квитки до цих міст на сайті — отже, всі місця вже розкупили.

Квитки на потяги з цих міст в Україну також можна купити на сайті польської залізниці.

Квитки з Києва до Будапешта й Відня слід купувати в касі через відсутність договору УЗ з австрійськими залізницями на продаж квитків онлайн і відмінність у технології систем продажу квитків.

Квитки з Відня до Києва можна купити на сайті австрійської залізниці. Квитки, куплені онлайн, обов’язково треба роздрукувати в касах самообслуговування чи в касі вокзалу в Австрії.

Квитки з Будапешта до Києва потрібно купувати в касі вокзалу в Угорщині — на сайті австрійської та угорської залізниць цього зробити чомусь не можна.

Квитки від Чопа до Захоня та Чієрни-над-Тисою також слід купувати через каси, бо це поїзди, сформовані закордонними залізницями. Квитки із Захоня до Чопа купуємо на вокзалі в Угорщині або на сайті угорської залізниці. Від Чієрни-над-Тисою до Чопу — на вокзалі в Словаччині або на сайті словацької залізниці.

квитки евакуація укрзалізниця

Знак гривні
Знак гривні