Я

Як Лондон пристосовується до кліматичних змін. Інструкція забудовникам від мерії

Мерія британської столиці випустила інструкцію з "різкої зміни" в бік озеленення при подальшій розбудові міста. Вона разюче відрізняється від українських практик. Наводимо скорочений переказ.

Не лише зберігати, а й примножувати

В умовах зростання міста й екологічної надзвичайної ситуації потрібна різка зміна в тому, як забудова міст пов'язана з довкіллям. І це означає не тільки захист зелених і диких зон, а й посилення зеленої інфраструктури та екологічних мереж.

Озеленення нової забудови має не просто зберігати, а й посилювати природу – "опісля" має бути кращим, ніж "до". Як це зробити?

Серед іншого, для всіх проєктів і поверхонь вираховується міський фактор озеленення (Urban Greening Factor, UGF), й бали визначаються, зокрема, за можливістю відведення води в разі повеней та паводків, які ставатимуть дедалі частішими (як ми й писали).

Найкраще для цього підходять такі поверхні:

Додатково, але з меншою ефективністю, працюють:

Ще меншу ефективність мають:

І нарешті, дуже малу ефективність в уникненні паводків дають:

Висновок є очевидним: якомога більше зелені в якомога дикішому стані – запорука екологічної стабільності міста.

bray.jpg

Комунальний дощовий парк на площі Бріджит Джойс. Фото: Роберт Брей

Живі ландшафти

Мало висаджувати окремі парки – їхня життєстійкість залежить від наявності поряд більших і дикіших екосистем. Наприклад, у районі Берклі Хоумс відновлення парку Вудбері Даун дуже сильно залежить від сусідніх водойм (на карті англійською: reservoirs) у природному заповіднику Ветлендс поблизу (див. мапу):

wetl.jpg

Скріншот із гугл-карти

Як досягти екологічної стійкості?

При плануванні забудови має здійснюватися екологічна експертиза. Це означає, що в розробці беруть участь не лише художники-дизайнери, а й екологи, ботаніки, зоологи.

Під час розробки проєкту вони мають зосереджуватися не лише на збереженні наявних габітатів, а й на запровадженні нових екосистем там, де їх не було.

Забудовник має створювати команди розробників, що нараховують професіоналів, які розуміють, як покращити біорозмаїття – інженери, архітектори, але також і ландшафтні дизайнери, біологи. Понад те, спеціалісти з маркетингу та продажів мають розуміти додану вартість життя поряд із природою для психічного та фізичного здоров'я майбутніх мешканців, а також їхнього загального добробуту, задоволеності життям.

Найважливіші принципи

Найважливішими є місця зі збереженою дикою чи напівдикою природою. При будівництві слід залучати екологів до команди розробників. Такі місця (заповідники, заказники) мають впливати на архітектуру поблизу – а не навпаки. Водночас слід уникати забудови впритул до них – має існувати буферна зона, в якій варто створити габітат, подібний до сусіднього напівдикого. Це має стати додатком: таким чином, замість загрози наявному габітату, він розшириться додатковою зеленою зоною. Не слід також планувати водовідведення в бік такого дикого чи напівдикого габітату.

4567.jpg

Як ілюстрація. Ліворуч до пунктиру – габітат, що існував, та неосвітлений тунель для поїздів у ньому. Праворуч від пунктиру – розширення габітату при будівництві (ця зона також використовується для прогулянок) та поступовий перехід у дику галявину, а після цього насаджено рослини для запобігання світловому забрудненню. Будинки також далеко від екосистеми, після чого збудовано "сходинками" так, щоб закривати основну частину світла, що падає від них, і зменшувати вплив штучного світла на ліс.

У публічних місцях, як-от площі, при плануванні слід створювати більше "дощових садів":

Untitled.jpg

Ілюстрація з Портленда, штат Орегон, США. Фото: Дасті Гедж

Водночас слід не садити окремі дерева, а намагатися створити багаторівневу рослинність: трави, кущі, дерева. Дерева краще висаджувати не кожне окремо в окремому горщику або ямі, а пов'язаними між собою, об'єднаними ділянками. До того ж експерти мають обирати рослини з корінням на різній глибині, щоб вони не конкурували між собою, а натомість створювали в ґрунті кореневу мережу, яка утримуватиме його. Знову-таки, це мають бути в ідеалі водночас трави, кущі, дерева різних видів.

45678.jpg

Що робити, щоб не затоплювало

Зливостоки (як показує останнім часом практика українських міст – ТЕКСТИ) не можуть працювати достатньо ефективно посеред асфальтових пустель.

Натомість місто в ідеалі також має бути системою пов'язаних між собою водойм різного рівня, ділянок з вогкою екосистемою (wetland) і не монокультурними газонами, а радше багатошаровими екосистемами.

98765.jpg

Серія мілких ставків із рослинами та тваринами в Іст-Віллідж

Що потрібно:

Чого краще уникати:

Зелені дахи та фасади

Звісно, вони мають меншу ефективність за описані вище великі ділянки лісопарків і водойми – але можуть відігравати додаткову роль як для перетворення міста на серію пов'язаних екосистем, так і для психологічного добробуту його мешканців.

6543.jpg

Дах будівлі компанії Biosolar у Стратфорді. Фото: Стюарт Конноп

Що міцніша будівля, то більші можливості для товстішого шару ґрунту й тим більше біорозмаїття можна створити. Так, за захищеності від вітру та затіненості можна створювати ґрунтовий покрив завтовшки до 95 см, придатний для висаджування лісу. Але будь-який дах підходить для створення зеленої зони – від альпійської луки до мозаїчної галявини й навіть вологої екосистеми.

543.jpg

Двадцятиметровий заввишки зелений фасад у Базелі, Швейцарія

Порівняно простим рішенням є також озеленення фасадів – при цьому слід намагатися поливати їх дощовою, а не хлорованою водою, й уникати штучного освітлення, яке заважає нічним комахам.

При створенні таких стін варто обирати місцеві, а не екзотично-декоративні види рослин, адже місцеві краще підходять для місцевих тварин.

І наостанок іще раз про висаджування дерев у містах. Це має бути не "одне дерево в одній дірці", як, скажімо, на Хрещатику – а заглиблені (для збору дощової води) більші ділянки з різними рослинами.

Докладно англійською

transition_lg_v2.gif

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

будівництво місто клімат майбутнє екологія британія

Знак гривні
Знак гривні