Міста-губки: німці озеленюють столицю, аби уникнути підтоплення після злив (Фото)

Зливи, що останнім часом випадають у Києві, завдають величезної шкоди. У Німеччині вже знають, як реагувати на дощові аномалії. Берлін реалізує концепцію "міста-губки", за якою опади акумулюються в зелені.

Торік німецька столиця також потерпала. 29 червня 2017-го за 24 години місто прийняло чотиримісячну норму опадів. Вулиці затопило, метро зупинилося, аеропорти закрилися. Дощова каналізація не впоралась з тоннами води, оголосили надзвичайний стан.

Стихійні лиха проілюстрували застереження метеорологів: наслідком глобальної зміни клімату стають рекордні зливи. Мерія Берліна і міська компанія водопостачання впроваджують програму економного поводження з дощовою водою, яку називають "Місто-губка".

Зміна дощової парадигми

Традиційно містобудівники намагалися якнайшвидше відвести воду в каналізацію. Але вона дедалі менше може витримати навантаження. Концепція "губки", яка народилася в Китаї, передбачає, що кущі, дерева і газони на дахах, фасадах і в громадських місцях "вбирають" дощову воду.

Крім цього, архітектори планують мультифункціональні місця - наприклад, дитячі майданчики або газони, які під час дощу перетворюються на тимчасові "калюжі". Зібрана дощова вода або випаровується на місці, або використовується для охолодження будівель.

Цей підхід вже реалізований в деяких районах Берліна, найвідоміший з яких - Потсдамська площа в центрі. Там практично весь дощ, що випадає, акумулюється на місці, в дощову каналізацію не потрапляє жодної краплі. Cаме такі автономні квартали впоралися з рекордною зливою торік наприкінці червня найкраще.

Постдамська площа після дощу

Озеленення міських дахів

Ідея "міста-губки" - частина великого проекту з адаптації інфраструктури Берліна до наслідків глобальної зміни клімату. По всьому Берліну вже налічується понад 18 тисяч озеленених дахів, у тому числі - дах будівлі міської компанії з водопостачання. Коли виходиш на нього, опиняєшся немов на галявині посеред лісу: під ногами мох і травичка, крізь яку тут і там пробиваються на світ гриби.

Інший приклад - новобудови в районі Адлерсхофі, де не тільки дахи, але й фасади покриті рослинами - дощова вода накопичується на даху і повільно стікає фасадом, охолоджуючи будинок і допомагаючи власникам заощадити на кондиціонерах.

Новобудова в Адлерсхофі: дощова вода накопичується на даху, стікає фасадом, охолоджуючи будинок

Більше того, мерія планує ввести субсидії для домовласників, які озеленять свої дахи до такої міри, що ті акумулюватимуть як мінімум 60 відсотків опадів. І розвантажать міську каналізацію.

Як використовувати дощову воду

Один з ідеологів "міста-губки" - Гайко Зікер, експерт з міської гідрології.

"Раніше нас вчили, що треба якомога швидше відводити дощову воду в каналізацію, - розповідає він. - Тепер зрозуміло, що, по-перше, жодна каналізація з такими зливами не впорається. По-друге, відведення води лише зміщує проблему в просторі - вона вбирає в себе шкідливі речовини з асфальту і бетону і забирає їх у міські водойми".

Сьогодні експерти міської водопровідної компанії залучені до планування будівництва на ранніх етапах - і пропонують рішення з використання дощової води на місці. Мета мерії - не тільки перевести на концепцію "міста-губки" новобудови, але і по можливості модернізувати і відключити від дощової каналізації старі квартали. Тобто, "розмурувати" заасфальтовані і забетоновані території, використовуючи замість водонепроникних пористі матеріали або висаджуючи траву.

Газон-губка на даху будівлі Берлінського водоканалу

Тиск на мерію зростає й на політичному рівні. Влітку 2017 року регіональний берлінський парламент ухвалив посилити розвантаження дощової каналізації. Депутати закликали скорочувати на 1 відсоток в рік площу будівель і земельних ділянок, з яких дощова вода надходить в каналізацію. А нові житлові райони принципово планувати без підключення до центральної зливової каналізації.

Повний репортаж читайте на Deutsche Welle.

урбанізм місто німеччина клімат

Знак гривні
Знак гривні