Атлас лобізму. 250+ людей і компаній, пов’язаних із бізнес-інтересами Росії в Європі

Read this article in English

На журналістському фестивалі в Перуджі німецьке видання Correctiv презентувало свій нашумілий проект про газпромівське лоббі в Європі. Після презентації декілька учасників - теж європейських журналістів - задали питання авторам: а чому, власне, проблема? Адже є лобізм автомобільних компаній, харчової промисловості, інших індустрій. То ж і газовий лобізм - це цілком законно і виправдано.

Таке запитання у квітні 2023 року демонструє, що все ще далеко не всім зрозумілі прямі причинно-наслідкові зв’язки між просуванням інтересів державної енергетичної компанії з Росії і політичними наслідками, які воно може мати. У спрощеному вигляді формула виглядає так: сьогодні ти постачаєш в Європу більше газу та робиш її залежною — і вже завтра можеш перекрити кран і спровокувати політичну кризу: протести населення, розбрат всередині урядових коаліцій, руйнування цілих галузей промисловості. Росія не прагне партнерських взаємовигідних стосунків в бізнесі, вона прагне виключно політичного впливу і гегемонії, аби затвердитися як світова суперсила, рівна США і Китаю.

Саме тому важливо розуміти шляхи, якими Росія проникає в економічні інтереси європейського континенту, а також “провайдерів”, які допомагають це робити. Адже попри санкції і політичний тиск, мости між європейським і російським бізнесом спалено не остаточно, а багато підприємців з обох сторін не дочекаються стабілізації на фронті в Україні, аби поступово відновити контакти і взаємну торгівлю.

ТЕКСТИ представляють проект “Атлас російського лобізму в Європі”, де ми зібрали інформацію про представників різних сфер, які в той чи інший спосіб сприяли або сприяють просуванню російського бізнесу в країнах Євросоюзу - від офіційних осіб до піарників і юристів, від груп “дружби” з Росією до неформальних майданчиків нетворкінгу. Попри те, що багато з цих ініціатив і об’єднань зараз “заморожені” або “призупиненті”, цілком імовірно, що після завершення війни або навіть в разі просто припинення її “гарячої фази” саме вони в перших рядах закликатимуть повернути Росію в світову економічну спільноту.

База лобістів

Сountry
(Click to sort ascending)
Назва
(Click to sort ascending)
Name (EN)
(Click to sort ascending)
Acting/Former
(Click to sort ascending)
The United Kingdom
acting
Austria
acting
Belgium
acting
Bulgaria
acting
The Czech Republic
acting
Denmark
acting
Finland
acting
France
acting
Germany
acting
Hungary
acting

Про що цей проект

На початку грудня 2022 року ТЕКСТИ випустили перший проект-датасет російських впливів в Європі - “Бактерії русского міра” (оновлено у квітні 2023 року). Ми присвятили його переважно політичним, соціальним та культурним зв’язкам, мережам поширення пропаганди, прихованим і відкритим прихильникам Росії серед представників “співвітчизників”. Ми збирали згадки про таких людей і організації в медіа, соцмережах, звітах державних органів і неурядових організацій, а також опрацювали офіційні джерела у пошуках ознак такої прихильності просуванню російських інтересів.

Лобі будівлі Європейського парламенту.
Фото: European Parliament / euobserver.com

У сьогоднішньому проекті “Атлас російського лобізму в Європі” ми зібрали в одному датасеті різні категорії лобістів російського бізнесу в Європі.

Це офіційні торгові представники Росії, почесні консули в європейських країнах, компанії російських власників, зареєстровані в Європейському реєстрі прозорості. Також ми додали до переліку представників двосторонніх торгових палат, юридичні, PR та GR фірми, які супроводжували великий російський бізнес упродовж останніх років. А ще іноземців — членів наглядових рад у російських компаніях, яких ідентифікували експерти Нацагентства із запобігання корупції та які досі не покинули своїх посад.

Таблична частина дослідження є датасетом з можливістю сортувати за приналежністю до окремої категорії. У текстовій частині кожній категорії присвячено окремий розділ. Якщо ви зацікавлені в конкретному розділі — виберіть його зі списку нижче.

Якщо ви зацікавлені у конкретному розділі — виберіть його зі списку нижче.

Над проектом працювали:

Текст: Олексій Набожняк

Візуалізація: Євгенія Дроздова, Надія Кельм

Збір даних: Олексій Набожняк, Соня Максимів

Читайте також: