Приватна вечірка, бенкет, концерт. В яких районах більший ризик підхопити ковід

Епідемія COVID-19 продовжує набирати обертів. На кінець року ми очікуємо 27,5 тис. хворих на день. Проте уряд не наважується вводити жорсткіші карантинні обмеження, керуючись принципом: «порятунок потопальників — справа рук потопальників».

Скільки потенційно інфікованих можуть прийти на тусовку

Що масовіший захід, то більший ризик. Під картою обирайте куди краще НЕ ходити.

завантаження...

< 1 15+

приватна вечірка – 10 людей
бенкет – 100 людей
концерт – 500 людей
спортивна гра – 1000 людей

Клікніть на район на карті, щоб побачити ймовірну кількість. Розрахунки актуальні на період з 9 по 15 листопада 2020.

Під час свого останнього виступу у Верховній Раді міністр охорони здоров’я Максим Степанов прямо заявив про те, що Україна наближається до катастрофи. Він також наголосив на особистій відповідальності кожного в зупиненні коронавірусної хвороби.

Нещодавнє дослідження показало, що основним рушієм пандемії коронавірусу є так звані суперпоширювачі, здатні миттєво заразити велику кількість людей. Найтиповішими сценаріями подій суперпоширення є посиденьки в тісному барі, велелюдні застілля, відвідини масових зібрань тощо. Саме тому надзвичайно важливим є носити захисні маски, забезпечувати бодай якусь вентиляцію приміщень та загалом уникати місць значного скупчення людей.

На початку навчального року ТЕКСТИ розробили візуалізацію, що за допомогою простих імовірнісних розрахунків дає змогу оцінити ризик появи поширювачів COVID-19 у школах та садочках. Тепер зробили карту, яка показує теоретичну кількість інфікованих людей, що можуть з’явитися на приватній вечірці, весіллі, концерті та великій спортивній події.

Як ми це порахували?

Для того, щоб розрахувати ймовірне число інфікованих людей, які можуть прийти на масове зібрання, потрібно знати: а) кількість людей, що бере участь у заході; б) локальну поширеність хвороби. Далі перемножуємо ці два параметри та отримуємо ймовірну кількість інфікованих.

Аби оцінити локальну поширеність хвороби (наприклад, у межах району), потрібно:

  1. Взяти число нових випадків інфекції за останні 14 днів. Ці дані є у відкритому доступі завдяки ЦГЗ та НСЗУ.
  2. Помножити його на певний коефіцієнт «невиявлення» хвороби. Це робиться для того, щоб встановити більш-менш реальну кількість інфікованих у районі. Ми множили на три, спираючись на результати епідеміологічного моделювання від Київської школи економіки. Їхня оцінка свідчить, що Україна загалом виявляє 30% нових випадків. Ця цифра зіставна як із середніми значеннями по світу, так і з коефіцієнтами, що використовують схожі моделі. Проте варто наголосити, що це значення є усередненням по всій країні (на рівні окремих районів ситуація з виявленням нових випадків COVID-19 може бути іншою).
  3. Розділити на кількість людей, котрі мешкають у цьому районі. Для цього показника ми взяли цифри, які регулярно наводить Держстат. На превеликий жаль, в Україні вже майже 20 років не проводили регулярного перепису населення, тому неможливо встановити, наскільки достовірними є ці дані.

[ Ось тут ] ви можете перевірити наші розрахунки і закачати дані.

візуалізація даних вечірки карта covid-19 коронавірус

Знак гривні
Знак гривні