В яких районах і школах — найбільший ризик підхопити Covid-19. Карта

Ми провели розрахунки, де та скільки хворих на коронавірус можуть прийти до школи. У цих місцях варто очікувати нового спалаху.

Скільки потенційно інфікованих можуть прийти до шкіл по районах.

Що більша школа, то більший ризик. Під картою переключайте розмір шкіл.

завантаження...

0 10+

школи на 100 людей
школи на 200 людей
школи на 500 людей
школи на 1000 людей

Як і обіцяв прем’єр-міністр Денис Шмигаль, першовересневі дзвоники пролунали в більшості шкіл України (окрім «червоної» зони, де діти вчитимуться дистанційно ще два тижні). Проте хаотичні дії центральної влади та її часткове самоусунення від організації шкільного навчання не додали спокою вчителям і батькам. Останні хвилюються: “Чи безпечно відправляти дитину в школу – адже кількість захворювань щодня зростає?”

На карті вище дивіться гіпотетичну кількість людей, які можуть принести хворобу до школи під час першого навчального тижня. Ризик інфікуватися помітно зростає зі збільшенням розміру навчального закладу. Так, навіть у досить уражених хворобою регіонах коронавірус легше підхопити у великій школі на 1000 осіб, ніж у дитсадку, де одночасно перебуває лише 100 вихованців та працівників.

Ми також розрахували вірогідну кількість носіїв хвороби, котрі можуть прийти до кожної з понад 14 тисяч міських та сільських шкіл України впродовж першого навчального тижня. Нижче наводимо перелік навчальних закладів, у яких є ймовірність занесення коронавірусу щонайменше 10 - 15 людьми протягом тижня з моменту відкриття. У цей список ми не включали школи з «червоної» зони, що залишаються закритими:

12 шкіл, куди гіпотетично може прийти найбільше хворих

Населений пункт Назва школи Розмір школи Потенційна кількість інфікованих

Скористайтесь табличкою пошуку нижче, щоб перевірити школу у вашому місті, районі чи селі.

Оберіть свою область:

Район Назва школи Розмір школи Потенційна кількість інфікованих

Як ми це порахували?

Ми надихались публікацією в The New York Times та використали алгоритм оцінки ризику інфікування COVID-19, який розробила команда дослідників із Техаського університету в Остіні, США.

Для того, щоб розрахувати ймовірне число інфікованих людей, які прийдуть до школи впродовж тижня, необхідно знати два параметри: 1. сумарну кількість учнів, вчителів та технічного персоналу, які там перебувають; 2. ймовірність нещодавнього зараження поза межами школи. Далі множимо кількість людей у школі на ймовірність нещодавнього зараження. Краще використовувати локальну поширеність хвороби. Наприклад, якщо в певному місті 3% людей інфіковані COVID-19, то, відповідно, троє з сотні учнів та вчителів певної школи цього міста теж вірогідно будуть носіями хвороби.

Для того, щоб оцінити локальну поширеність хвороби (наприклад, у межах району), необхідно:

1) Взяти число нових випадків інфекції за останні 14 днів. Ці дані є у відкритому доступі завдяки ЦГЗ та НСЗУ. Оскільки наша модель передбачає період з 31 серпня по 6 вересня, ми взяли статистику інфікування за період з 16 по 30 серпня.

2) Помножити його на певний коефіцієнт «невиявлення» хвороби. Це робиться для того, щоб встановити більш-менш реальну кількість інфікованих у районі. Ми множили на 3, спираючись на результати епідеміологічного моделювання від Київської школи економіки. Їхня оцінка свідчить, що Україна в цілому виявляє 30% нових випадків. Ця цифра співставна як із середніми значеннями по світу, так і з коефіцієнтами, які використали американські моделювальники. Проте варто підкреслити, що це значення є усередненням по всій країні, і на рівні окремих районів ситуація з виявленням нових випадків COVID-19 може бути іншою.

3) Розділити на кількість людей, котрі мешкають у цьому районі. Для цього показника ми взяли цифри, які регулярно наводить Держстат. На превеликий жаль, в Україні вже майже 20 років не проводили регулярного перепису населення, тому неможливо встановити, наскільки достовірними є ці дані.

[ Ось тут ] ви можете перевірити наші розрахунки і закачати дані.

Читайте також: Для уникнення нових заражень Covid-19 потрібно серйозно взятися за вентиляцію, особливо в школах

Читайте також: Навіть маски з тканини таки захищають також і тих, хто їх носить

модель datavis інфографіка школа навчання коронавірус

Знак гривні
Знак гривні