Центр Києва перекрито, під Кривим Рогом люди в балаклавах закидали автобуси камінням

У четвер від ранку низку вулиць у центрі Києва перекрито для руху транспорту у зв’язку з заходами до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

На Софійській площі в центрі Києва проходить акція, організована Радикальною партією Олега Ляшка з нагоди Дня перемоги.

Водночас, депутат Євген Мураєв та керівник фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський проводять заходи в рамках російсько-подібного "Безсмертного полку":

Забезпечують правопорядок під час маршу близько 2 тисяч правоохоронців – приблизно стільки ж, як минулого року.

Одного учасника акції намагалися затримати через зображення георгіївської стрічки на портреті, який чоловік ніс у руках.

Перед початком акції "Ніхто не забутий, ніщо не забуте" поліція затримала матір загиблої екс-нардепа "Партії регіонів" Олену Бережну за носіння футболки із забороненою символікою.

Бережну затримали перед початком акції за носіння футболки в кольорах георгіївської стрічки. Її відвезли до районного управління поліції для проведення профілактичної бесіди.

Українське законодавство прирівнює георгіївську стрічку до символіки тоталітарних режимів і забороняє її публічну демонстрацію. За такі дії передбачається адміністративна відповідальність.

Крім того, як повідомляє МВС України на своїй сторінці в Facebook, у Кривому Розі (Дніпропетровська обл.) у зв'язку з публічною демонстрацією георгіївської стрічки складено адміністративний протокол на 64-річного місцевого жителя.

Водночас, відбулася іронічна контракція:

У ході взяли участь до 200 осіб. Вони прийшли на марш з портретами героїв коміксів Marvel і супергероїв з фільмів та скандували "Свободу Вінтерфелу!".

Акція відбувається вже втретє – в 2017 році в Запоріжжі це був марш "Безсмертний вовк", у 2018-му в Києві – "Безсмертний орк".

Провокація під Кривим Рогом

Біля Кривого Рогу невідомі закидали камінням два автобуси.

Як повідомляє поліція області, хуліганські дії сталися 9 травня близько 6-ї години ранку в районі зупинки с. Новоселівка на трасі Кривий Ріг – Дніпро.

"Наразі встановлено, що під час руху двох автобусів з м. Кривий Ріг до м. Дніпро невідомі особи почали кидати по транспортним засобам камінням. В результаті було пошкоджені лобові та задні шибки автобусів", – повідомили в поліції.

Проводиться опитування свідків події та встановлення осіб, які можуть бути причетні до хуліганських дій.

"Поліція звертається до всіх учасників масових заходів з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні не допускати провокацій та дотримуватись закону", - йдеться в повідомленні.

За матеріалами Української правди та Лівого берега

провокація протести поліція дніпропетровщина київ історія

Знак гривні
Знак гривні