Відзнаку на честь героя Небесної сотні Олександра Капіноса отримав студент із Полтавщини. Він проводить етнографічні експедиції

Едуард Крутько з Козубівки, що на Полтавщині, виграв у конкурсі для громадських активістів і здобув відзнаку на честь загиблого майданівця Олександра Капіноса. Крутько отримав 15 тисяч гривень, за які провів етнографічні заходи у своєму краї. Проект називається «Ой зійдімося, роде» й складається з історичних експедицій, лекцій та майстер-класів для школярів. Едуард Крутько навчається у Тернопільському медичному університеті, є краєзнавцем-любителем.

Церемонія нагородження Едуарда Крутька. Фото: Богдан Пошивайло

Відзнаку на честь загиблого на Майдані Олександра Капіноса започаткувала громадська організація «Родина героїв Небесної сотні» в серпні цього року. Нагороду можуть отримати активісти, які в своїх містечках та селах (з населенням до 15 тисяч жителів) проводять освітні, культурні, соціальні, екологічні проекти. Кошти на відзнаку збирали на платформі спільнокошту «Велика ідея» – доброчинці пожертвували 141 тисячу гривень. Їх розподілять між переможцями конкурсу на найвдаліші ініціативи. Едуард Крутько у листопаді став першим володарем відзнаки.

Два роки тому Едуард Крутько зацікавився історією рідного села: почав збирати столітні фотографії, записувати народні пісні у старожилів, зокрема й на відео. У хаті покійних дідуся й бабусі заснував музей «Древо», де проводив різні мистецькі події. Згодом хлопець створив етнофестиваль «Під дідовими липами». Працівники музею Івана Гончара консультували переможця конкурсу щодо того, як проводити наступні заходи.

Олександр Капінос, на чиє ім’я названа відзнака, мешкав у Кременецькому районі на Тернопільщині, разом із родиною займався фермерством. У рідному селі Дунаїв гуртував навколо себе молодь: організував співочий ансамбль, облаштував спортзал, проводив вечорниці, свято Купала. Олександр багато мандрував, цікавився історією рідного краю. 18 лютого 2014 року Сашка Капіноса вбили у Києві на Євромайдані. Як кажуть родичі та друзі, у хлопця ще було чимало задумів та мрій. Тож відзнака дозволить реалізувати їх таким же ентузіастам, яким був і Сашко.

Екскурсія музеєм. Фото: Богдан Пошивайло

На початку листопада Едуард Крутько організував вечір-спомин «Ой зійдімося, роде». З допомогою пісень, танців, старих фото Едуард показав, як жив наш рід колись. У цей день до Козубівки також приїхала родина Сашка Капіноса. Гуртом заклали яблуневий сад у дворі музею.

«Нагороду отримала людина, яка любить свою справу так само віддано, як Сашко. Едуард зацікавлює школярів дізнаватися більше про їхні родинні історії. Проект допомагає берегти пам’ять про героїв не тільки у пам’ятниках, а й у продовженні їхніх справ у діях інших людей», – сказала одна з ініціаторок проекту Олена Котляр, яка була нареченою загиблого майданівця.

культура Євромайдан історія полтавщина

Знак гривні
Знак гривні