Засуджено на два роки тюрми гвалтівника, через якого цього року нема Нобелівської премії з літератури (ФОТО)

Окружний суд Стокгольма засудив французького діяча культури Швеції, фотографа Жана-Клода Арно. Він отримав 2 роки в’язниці за зґвалтування.

72-річного фотографа визнали винним у зґвалтуванні жінки. Цей інцидент стався 5 жовтня 2011 року. Також йому також інкримінували ще одне зґвалтування, але засудили француза лише за перше.

Арно – чоловік поетеси Катаріни Фростенсон, члена Нобелівського комітету з літератури.

Арно також підозрювали в розголошенні імен майбутніх лауреатів Нобелівської премії до офіційного повідомлення. Разом із цим, Шведська академія фінансувала заходи в культурному клубі Арно, співвласником якого була його дружина Катаріна. Після скандалу Академія припинила фінансування клубу, а його дружину виключили з комітету премії. У зв’язку зі скандалом Шведську академію залишили постійні секретарі Сара Даніус і Петер Енглунд, письменник Клас Естергрен і поет Чель Еспмарк – вручення премії відклали до 2019 року.

Скандал навколо Жана-Клода Арно почався у 2017 році. Тоді 18 жінок звинуватили фотографа в сексуальному насильстві та переслідуванні між 1996 і 2017 роками. За останні 25 років Арно домагався членів академії, лауреатів Нобелівської премії з літератури, а також їхніх дружин, дочок та інших родичок.

Заборона

література скандал швеція суспільство

Знак гривні
Знак гривні