Новий закон про паси безпеки дозволить виписувати кілька штрафів одночасно (+ВІДЕО)

Штраф сплачуватиме завжди водій – і за себе, і за непристебнутих пасажирів.

Як працюватиме законопроект про підвищення штрафів за ігнорування ременів безпеки – пояснив у блозі на Українській правді Тарас Шевченко, ініціатор кампанії «За безпечні дороги», в рамках якої було розроблено цей проект.

Верховна Рада ухвалила проект закону №8492 у першому читанні 18 вересня. Згідно з ним, штраф за непристебнутий пасок безпеки та відсутність мотошолому зростає з 51 до 850 гривень, - нагадує Хмарочос.

За словами Шевченка, штраф сплачуватиме завжди водій – і якщо сам непристебнутий, і якщо перевозить непристебнутих пасажирів, зокрема і на задньому сидінні (якщо, звісно, ззаду передбачені ремені безпеки).

Теоретично патрульні можуть виписати одночасно кілька штрафів, якщо непристебнутий і водій, і пасажири, оскільки це можна розцінювати як окремі порушення.

Остаточно закон можуть ухвалити в листопаді. Після того, як документ підпише президент, він набуде чинності за три місяці. Тобто, нові штрафи можуть запрацювати орієнтовно з початку березня 2019 року.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у Нідерландах рівень користування ременями безпеки до ухвалення аналогічного закону складав 15%, а після – вже 86%; у Данії – 5% і 94% відповідно; в Іспанії – 25% і 86%. Наразі в Україні ремені безпеки використовують не більше 15% автомобілістів.

законопроект транспорт безпека автомобілі

Знак гривні
Знак гривні