Турецька ліра різко впала. Для українців це означає дешевший відпочинок, для Туреччини - ризик дефолту

Якщо п'ять років тому курс долара у Туреччині був 2 ліри за долар, то на даний момент він складає понад 6 лір за долар. А 13 серпня курс навіть піднімався (тобто, ліра падала) до 7 лір за один американський долар.

Останнє падіння означає здешевлення турецьких товарів і послуг на час, поки внутрішній ріст цін не наздожене долар. Тобто, українці зможуть відпочивати в Туреччині ще дешевше.

Причина - в економічній політиці, а каталізатором останнього обвалу став конфлікт зі США.

Сполучені Штати запровадили санкції проти двох турецьких міністрів та удвічі підняли мито на турецьку сталь і алюміній після того, як пермовини про звільнення американського пастора Ендрю Брансона, якого звинувачують в участі в заколоті 2016 року проти Ердогана, зайшли в глухий кут. Брансон уже коштував Туреччині 40 мільярдів доларів падіння ринку.

Ердоган не збирається відпускати Брансона. У відповідь він натомість збільшив тарифи на товари зі США на 140%. Зокрема, ця "торговельна війна" стосується американських машин, тютюнових виробів і алкоголю.

Як і можна передбачити, авторитарний Ердоган звинувачує в економічному падінні та падінні валюти зовнішні сили.

"Економічна криза передбачалася задовго до нинішнього конфлікту з Америкою. Протягом багатьох років пан Ердоган змусив банки зберігати низькі процентні ставки. Компанії набиралися (дешевих - Тексти) кредитів, ліра падала, інфляція склала 15%. Гроші виливаються в будівельні контракти та проекти марнославства, такі як міст через Босфор, величезний аеропорт у Стамбулі та палац Ердогана в Анкарі на 1100 кімнат вартістю у 615 мільйонів доларів. Якби не було суворого неефективного управління економікою, проблема зі США не призвела б до цього", - пише The Economist.

Тепер Туреччина не може обслуговувати раніше взяті борги, взяті в доларах - і перебуває на межі боргового дефолту.

Падіння ліри у графіку The Economist:

Для багатьох турків завдяки поведінці Трампа тепер легше звинувачувати "іноземні сили" у падінні їхньої валюти.

Ердоган тепер шукає "нових партнерів", і основним таким "новим партнером", звісно, стала Росія. Також допомагає грошима Катар, близький союзник Туреччини.

Втім, у торгівлі основним партнером залишається Євросоюз і, що цікаво, стосунки з ним на тлі дедалі більшого авторитаризму Ердогана - покращуються.

Зокрема, це сталося після того, як Туреччина тихенько звільнила практично всіх німецьких громадян (переважно, етнічних турків), затриманих після невдалого заколоту.

Ердоган уміє виходити з конфліктів - як-от після того, коли Туреччина збила російський літак, а потім Ердоган "подружився" з Путіним. Та й Трамп устиг "помиритися" з Кім Чен Ином.

Але поки що турки перебувають заручниками боротьби егоїзмів між двома популістами - Трампом і Ердоганом.

Детально читайте у The Economist

Ердоган сша туреччина економіка трамп санкції

Знак гривні
Знак гривні