З фільму про Стуса вирізали сцену з Медведчуком, але потім повернули її. Медведчук погрожує судом

10 серпня актор Геннадій Попенко повідомив, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили згадки про Віктора Медведчука, який виступав державним адвокатом у процесі над поетом 1980 року, хоча сам Стус від нього відмовився.

За деякими даними, на творців фільму (режисер – Роман Бровко) нібито вплинув Медведчук – впливовий проросійський політик із ГО “Український вибір” і партії “За життя”, кум президента РФ Володимира Путіна.

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Інформація про усунення з фільму згадок про Медведчука спричинила обурення у проукраїнських соцмережах.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав “фейком”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно “зробити все можливе”, щоб у фільмі про Василя Стуса історію було подано “чесно, повністю і без перекручувань”.

Голова Держагентства України з питань кіно Пилип Іллєнко повідомив, що сцени з Віктором Медведчуком були прибрані авторами з фільму “Стус” уже після виділення картині держфінансування.

“Я вважаю неприпустимим подібні зміни в фільмі, що стосується української історії, конкретної постаті. Мені здається, ці зміни невиправдані з художнього сенсу. Я читав сценарій, вони займають у ньому важливе місце”, — сказав Іллєнко.

За його словами, Держкіно розпочало перевірку фільму “Стус”, на виробництво якого виділяло гроші.

Сайт громадського руху “Український вибір – Право народу” оприлюднив намір його лідера Віктора Медведчука судитися, щоб заборонити показ фільму “Стус”, де буде показано роль Медведчука-адвоката на процесі 1980 року над поетом Василем Стусом. Про це йдеться в заяві за підписом “адвоката В. В. Медведчука” Ігоря Кириленка.

“…У разі виходу в прокат фільму «Стус» («Птах душі») з недостовірною інформацією про Віктора Медведчука, я залишаю за собою право на відповідні правові дії, в тому числі спрямовані на заборону через суд демонстрації подібного фільму”, – зазначено в тексті від 12 серпня.

Кириленко стверджує, нібито “за останні дні українці стали свідками безпрецедентної за своєю цинічністю піар-кампанії, очолюваної прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом”.

Правничий аналіз справи, проведений адвокатами Романом Титикалом та Іллею Костіним у 2016 році, свідчить, що навіть за радянським законодавством Медведчук мав для захисту підсудного необхідні важелі, але ними не скористався і навіть порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого.

Джерело: "Новинарня"

медведчук стус кіно історія

Знак гривні
Знак гривні