Обама заявив про зростання «політики авторитарних правителів» після зустрічі Трампа і Путіна

Колишній президент США Барак Обама виступив з промовою у Південній Африці на наступний день після зустрічі Дональда Трампа та глави РФ Володимира Путіна у Гельсінкі. У своїй промові Обама закликав зберегти демократію та попередив про зростання «політики авторитарних правителів».

Про це Обама заявив у Йоганнесбурзі 17 липня, передає Громадське з посиланням на CNN.

Візит Обами до Південної Африки приурочений до 100-ї річниці від дня народження Нельсона Мандели.

У свої промові Обама розкритикував популістські рухи та їхнє прагнення до авторитаризму у всьому світі й висміяв «повну втрату сорому серед політичних лідерів».

Водночас, Обама жодного разу не назвав імені нинішнього лідера США Дональда Трампа, при цьому «критикуючи цінності президента», зазначає CNN.

«З'явилася політика страху, образи та економії, і ця політика зараз рухається у темпі, який здавався б неймовірним всього кілька років тому», — сказав Обама.

«Я не панікер, я просто заявляю про факти. Озирніться, політика авторитаризму зростає, раптово. І зберігається лише вдавання демократії», — наголосив колишній лідер США.

Нагадаємо, у столиці Фінляндії Гельсінкі 16 липня провели зустріч президент США Дональд Трамп і президент Росії Володимир Путін у форматі віч-на-віч. Зустріч тривала понад 2 години.

На прес-конференції Путін заявив, що питання анексії Кримського півострова для РФ закрите, попри те, що США не погоджуються з російською позицією.

Крім того, Путін заявив, що влада США могли б рішучіше налаштовувати українську владу на виконання Мінських домовленостей.

Зі свого боку, Трамп сказав, що проект газопроводу Північний потік-2 робить Росію суперником США.

Напередодні зустрічі Трампа і Путіна Міністерство юстиції США висунуло обвинувачення 12 співробітникам російського Головного розвідувального управління (ГРУ), звинувативши їх у втручанні у вибори президента США у 2016 році.

обама трамп путін

Знак гривні
Знак гривні