Як інтернет робить нас усіх трохи більше фашистами (ВІДЕО)

Відомий інтелектуал, автор книги "Криваві землі" вже півроку записує на відео в YouTube короткі "лекції", в яких дає критичний аналіз сучасності й створює новий словник. Останє відео він назвав "cyberfascism":

Снайдер пояснює, як Інтернет впливає на наш мозок, або ж як Інтернет робить кожного з нас “трохи більше фашистами”.

Віталій Мороз виписав ключові тези.

Нові комунікаційні технології змінюють політику непередбачувано.

Ключове слово для цього - “втручання” / “disruption”, й автор порівнює цей процес з початком друку книжок, що призвело, за словами Снайдера, до релігійних воєн в перші 150 років після винаходу книгодрукування. Вже потім було Просвітництво.

За останні 10 років проникнення Інтернету в світі зросло з 20% до 60%, й ці роки були катастрофічними для демократії в усьому світі – на арену виходять авторитарні та тоталітарні режими.

Покоління, яке народилося в епоху Інтернету, є найбільш ворожим до демократії - як в США, так і в Європі.

Демократія базується на фактах, раціональних аргументах, але це не працює в Інтернеті. Адже Інтернет побудований на моделі “відволікання”. В її основі, в свою чергу, лежить рекламна модель, яка намагається розділити вашу увагу на найменші часові проміжки, аби продати це рекламодавцям. Тому в Інтернеті складно сконцентруватися.

Інтернет намагається знайти підтвердження тому, у що ви вже й так вірите – так працюють алгоритми соцмедіа, Google. За умов же демократії є речі, які вам неприємно чути, з якими ви незгодні, але ви це чуєте. В цьому Інтернет ближчий до фашизму, який постулює розподіл на “нас” та “їх”.

Сьогодні політика все більше базується на постановці, міфах, наданні аудиторіям наративів, великих історій, до яких не виникає критичних запитань. Й Інтернет - це переважно постановка: ви хочете бачити сторітелінг й орієнтуєтеся на те, що ви хочете почути.

Інтернет рухається в бік фашизму, бо відбувається занепад між “публічною” сферою та сферою “приватного” - це питання приватності в Інтернеті.

В Інтернеті всі стають “експертами”, адже відчувають, що багато часу провели в Інтернеті, не приймають те, що інші можуть мати інше знання.

Разом з тим, це не розмова про те, Інтернет є добром чи злом - це так само, як сперечатись, чи є книжки добром чи злом. Інформаційні технології створюють умови для втручання.

Що радить Снайдер?

- зменшувати проведення часу в Інтернеті:)
- змінювати модель “Інтернет каже, що мені читати в онлайні” на “задавати тон” через публікації розслідувань чи іншого змістовного контенту;
- використовувати Інтернет для діяльності - активізм;
- треба визнати, що фейкові новини є дешевшими, аніж якісні репортажі; уряд має надавати субсидії тим, хто робить якісний контент, і оподатковувати тих, хто створює неякісний;
- час відродити локальні ЗМІ, адже локальні новини є вкрай важливими для демократії.

То як, чи почуваєтеся ви нині трохи більше фашистами, ніж завжди?

інтернет майбутнє суспільство

Знак гривні
Знак гривні