Ірандія на референдумі скасувала заборону абортів (ФОТО)

Більшість жителів Ірландії підтримала лібералізацію законодавства щодо заборони абортів у цій католицькій країні.

Про це свідчать офіційні результати підрахунку голосів, пише Європравда з посиланням на BBC.

Згідно з цими даними, легалізацію абортів підтримав 1 429 981 учасник референдуму (66,4%), проголосували проти 723 632 осіб (33,6%).

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадарк заявив, що сподівається, що до кінця року в цій країні буде ухвалений новий закон про аборти.

Він сказав, що це "історичний день для Ірландії" і "тиха революція". Тисячі людей вийшли на улиці святкувати результати референдуму.

"Це також день, коли ми кажемо - досить. Більше не буде, щоб лікарі говорили своїм пацієнтам, що нічого не може бути зроблено для них у їхній власній країні, досить самотніх подорожей через Ірландське море", - сказав Варадарк.

На референдумі у ірландців запитували, прагнуть вони змінити чи залишити в силі частину Конституції, відому як Восьму поправку, яка прирівнює право на життя ненародженої дитини до права на життя вагітної жінки.

Чинне законодавство Ірландії про аборти — одне з найжорсткіших у світі. До 2013 року аборти в країні не дозволялися за жодних обставин. Сьогодні аборт можливий лише тоді, коли життя жінки перебуває під загрозою, але не у випадку зґвалтування, інцесту або смертельної аномалії плоду. Водночас, ірландським жінкам не заборонено робити аборти за кордоном.

ірландія медицина суспільство

Знак гривні
Знак гривні