Завдяки 13-літньому хлопчику (звати Лука Малашніченко), на острові знайшли тисячолітній скарб часів вікінга, на честь якого названо Bluetooth (ФОТО)

На німецькому острові Рюген у Балтійському морі археологи виявивили сотню 1000-річних срібних монет, персні, перли та браслети, пов’язані з епохою данського короля Гаральда Синьозубого (десяте століття).

Це лише невелика частина скарбу

«Це найбільша кількість таких монет в південно-східній частині Балтійського регіону», — зазначили у адміністрації федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія.

У січні двоє археологів-аматорів, один з них 13-літній хлопчик з українським іменем Лука Малашніченко, знайшли одну срібну монету у полі неподалік села Шапрод.

Після цього державна археологічна служба розпочала масштабні розкопки, під час яких виявили цілі скарби.

Археологи повідомили, що знайшли близько 100 срібних монет, ймовірно часів правління Гаральда Гормсона, відомого як Гаральд I Синьозубий, який жив у Х столітті й запровадив християнство в Данії.

Він був одним з останніх королів-вікінгів Данії та Норвегії.

Цікавий факт

Між іншим, технолгію "Блютус" Bluetooth названо на честь нього, і логотип створено з початкових рун імені Гаральд Синьозубий, Harald Blåtand:

данія німеччина історія

Знак гривні
Знак гривні