Євросоюз відкликає свого посла з Росії

Лідери Європейського союзу підтримали доводи Великої Британії про те, що відповідальність за замах в Солсбері на колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, найімовірніше, несе Росія.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.


На Заході масово заговорили про нову Холодну війну з Росією. Огляд преси (ФОТО)

У зв'язку з цим на саміті ЄС вирішили відкликати посла Євросоюзу в Москві, німецького дипломата Маркуса Едерера. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте уточнив, що такий захід не є санкцією проти Росії — посол тимчасово, на місяць, відкликається в Брюссель для консультацій.

Раніше Bloomberg повідомляв, що прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей має намір домогтися того, щоб лідери ЄС за прикладом Лондона оголосили про висилку російських дипломатів зі своїх країн.

Раніше Туск відмовився вітати Путіна з перемогою на виборах через отруєння Скрипаля.

14 березня прем'єрка Британії Тереза Мей оголосила про видворення 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

20 березня вислані російські дипломати покинули Велику Британію. Вони вирушили до Москви літаком Іл-96 з бортовим номером RA-96023. Цей лайнер фігурує і в матеріалах справи про контрабанду кокаїну з Аргентини в Росію.

Окрім того, Британія заявила про замороження російських активів у країні. Санкції можуть зачепити найближче оточення Путіна.

Також Британія попередила громадян про небезпеку подорожей до Росії. Окрім того, Мей анонсувала засідання ради НАТО щодо хімічної зброї Росії.

Через міжнародний скандал Королівська сім'я та британські міністри не поїдуть на ЧС-2018 з футболу в Росії. Британський регулятор у сфері телерадіомовлення не виключив блокування телеканалу Russia Today, що працює в Британії. РФ у відповідь погрожує заборонити британські ЗМІ в разі блокування Russia Today.

17 березня МЗС Росії заявило про вислання 23 британських дипломатів «у відповідь на дії Британії». Також МЗС Росії заявило про закриття Британської ради.

Представниця США при ООН Ніккі Гейлі заявила на екстренному засіданні Ради безпеки ООН, що Росія несе відповідальність за хімічну атаку у Великій Британії на Сергія Скрипаля та його дочку. США підтримали рішення Британії вислати російських дипломатів.

Російські фондові ринки відреагували падінням на заяву Британії.

скандал британія кремль скрипаль конфлікт кримінал Європа

Знак гривні
Знак гривні