ВДВ почали флешмоб 22 відтискання на підтримку ветеранів війни на Донбасі (ВІДЕО)

В Україні набирає обертів започаткований торік у США флешмоб #22PushupChallenge, який полягає в потребі віджатися від підлоги 22 рази перед відеокамерою та передати естафету іншому, а відтискання робити 22 дні.

Ідея масової акції – підтримати бійців, які повернулись із зони бойових дій і мають посттравматичний синдром.

21 січня виклик дійшов до командування Високомобільних десантних військ ЗСУ, які очолює бойовий генерал Михайло Забродський.

Військові ВДВ на чолі з Героєм України генерал-лейтенантом Забродським – група у складі близько 40 осіб – виконали вимогу челенджу.

Разом із Забродським відтискалися Герой України, начальник штабу – перший заступник командувача ВДВ генерал-майор Андрій Ковальчук, підпорядковані офіцери командування ВДВ, автогонщик-волонтер Олексій Мочанов та стронгмен Василь Вірастюк.

Після цього командувач ВДВ із посмішкою повідомив: “Ми передаємо естафету особовому складу Генерального штабу Збройних сил України!”

Говорячи про саму ідею акції, генерал Михайло Забродський у коментарі Військовому телебаченню України зазначив: “Є можливість привернути увагу Збройних сил, суспільства, всього нашого народу до проблем, які, на жаль, переслідують ветеранів військової служби, котрі відслужили свій термін і зараз у цивільному житті”.

Ми намагаємося робити все можливе, для того щоб підтримати таких людей, і найголовніше – дати їм зрозуміти, що вони потрібні всім нам, самим собі, своїм родинам, нашому народу.

Я з гордістю можу заявити, що жоден військовослужбовець Високомобільних десантних військ, чи то офіцер, чи то солдат, навіть після отримання поранень і тяжких каліцтв ще не був – без його бажання – звільнений з лав ВДВ ЗСУ.

Ми всім знаходимо роботу, застосування, щоб люди могли передавати свій досвід, своє бачення життя і самим прикладом свого служіння – навіть після отримання важких травм – демонстрували, що таке десантний дух, що таке любов до своєї Батьківщини”, – сказав також генерал Забродський.

Про флешмоб і посттравматичний синдром

Як відомо, влітку 2016 року естафету 22PushupChallenge запустили у США – після того як американський Департамент у справах ветеранів оприлюднив шокуючий звіт про самогубства серед колишніх військових США за 2014 рік.

Стало відомо, що близько 22 ветеранів у США щодня накладають на себе руки.

Пізніше цю цифру уточнили і знизили до 20, адже 7403 ветерана армії США покінчили життя самогубством в 2014 році. Однак виклик “22Kill” залишився.

Аби привернути увагу суспільства до цієї проблеми, було започатковано флешмоб, умовою якого стало 22-разове відтискання від підлоги протягом 22 днів.

Організатори флешмобу #22PushupChallenge ставлять за мету довести кількість учасників до мільйона.

В Україні естафета стала масовим явищем у середині січня 2017 року. Її учасники заявляють про бажання підтримати українських воїнів, які повернулися з АТО, зокрема тих, хто має посттравматичний синдром.

Окрім того, флешмобом хочуть наголосити: бійці, які повертаються додому з війни, потребують уваги та підтримки суспільства.

Одним із перших акцію американців в Україні підхопив Леонід Остальцев, учасник АТО та засновник піцерії Pizza Veterano.

“Флешмоб швидко перекинувся через океан і дійшов до нас, хоча історія його виникнення відома не всім. Ми тільки почали стикатися з цією проблемою. Потрібно пам’ятати, що пік прояви ПТСР припадає на восьмий рік після травмуючого досвіду. Тому ми ще навіть не усвідомлюємо глибину цієї проблеми”, – написав Леонід Остальцев у “Фейсбуці”.

Естафету вже приймали звільнений з полону “кіборг” Андрій Гречанов “Рахман” (відео), голова обласної адміністрації, мер та інше керівництво Миколаєва, командири 79-ї десантно-штурмової бригади, патрульна поліція Кропивницького й Маріуполя, міністр культури Євген Нищук, волонтер Олексій Мочанов, футбольний воротар Олександр Шовковський, волонтери, політики та багато інших.

Особливо вразив командир роти 80-ї десантно-штурмової бригади Сергій Романовський, який втратив ногу на війні з Росією: у перший день флешмобу він Сергій зняв зворушливе відео, коли маленький син сидить на спині ветерана, поки батько віджимається.

Наступного дня Романовський вразив тим, що віджимався з протезом на нозі, стоячи біля стіни на руках.

У нього ж можна подивитися багато відео PushUpChallenge з України та світу

За матеріалом Новинарні

армія відео суспільство

Знак гривні
Знак гривні