В’ятрович на пальцях пояснив Нищуку, що пам’ятник Щорсу залишати не можна

Пам’ятник більшовицькому командиру Миколі Щорсу, що стоїть на бульварі Шевченка в Києві, має бути однозначно демонтований, і закон про декомунізацію не передбачає інших варіантів.
Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, реагуючи на заяву Міністерства культури про те, що демонтаж пам’ятника Щорсу можливий лише на підставі окремого рішення Кабінету Міністрів після рекомендацій спеціальної робочої групи, яка має всебічно обговорити це питання та зробити висновок щодо охоронного статусу монумента.

Обґрунтовуючи свою позицію в соцмережі, В’ятрович вдався як до розлогого історико-юридичного пояснення, так і вжив короткий емоційний аргумент.

“Емоційно: увічнення злочинця винного у вбивствах українців у центрі української столиці є не лише наругою над пам’яттю його жертв, а й заохоченням його послідовників, які зараз чинять вбивства на сході країни”, – наголосив голова УІНП.

“Офіційно: закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в частині пам’ятників та пам’ятних знаків містить загальні та спеціальні норми.
Відповідно до загальних норм (пп. “ґ” та “д” п. 4 ч. 1 ст. 1), символікою комуністичного режиму є, в т.ч., пам’ятники, пам’ятні знаки написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посада секретаря районного комітету і вище), керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів, а так само пам’ятники, пам’ятні знаки, присвячені подіям, пов’язаним із діяльністю компартії, встановленням радянської влади на території України чи окремих адміністративно-територіальних одиниць, переслідуванням борців за незалежність України у ХХ столітті.
Іншою загальною нормою (п. 3 ч. 3 ст. 4) передбачено, що заборона використання комуністичної символіки не поширюється на випадки її використання у творах мистецтва, створених до набрання чинності цим Законом.

Разом з тим, Закон містить також спеціальну норму (ч. 6 ст. 7), відповідно до якої Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування зобов’язані в установленому порядку здійснити демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік, працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті”, – написав В’ятрович.

“Микола Щорс є учасником встановлення радянської влади в Україні, з вересня 1918 року командував Богунським полком у складі Першої української радянської дивізії, а з березня 1919 року – командував Першою українською радянською дивізією, яка брала участь у боях проти армії Української Народної Республіки. Окрім того у лютому 1919 року Микола Щорс був призначений більшовиками комендантом Києва.
Об’єкт, яких знаходиться на перетині бульвару Т. Шевченка та вулиці С. Петлюри у
м. Києві, складається з скульптурної фігури коня, М. Щорса та розміщених на постаменті барельєфів із зображенням подій так званої «Громадянської війни». Тому він прославляє встановлення радянської влади на території України та переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті”, – зазначив голова УІНП.

Відповідно до теорії права, спеціальна норма має пріоритет у застосуванні над загальною нормою, підкреслив В’ятрович.

Тобто, у разі існування будь-яких розбіжностей між загальною та спеціальною нормою, застосуванню підлягає саме спеціальна норма.

“Спеціальна норма Закону (ч. 6 ст. 7) не передбачає винятків щодо можливості залишення на місці пам’ятника або пам’ятного знаку, присвяченого встановленню радянської влади на території України та переслідуванню учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

З огляду на це, пам’ятник, який знаходиться на перетині бульвару Т. Шевченка та вулиці С. Петлюри у м. Києві, має бути демонтований”, – констатував голова Інституту національної пам’яті.

Як відомо, в березні в департаменті містобудування та архітектури КМДА заявили, щокомуністичні пам’ятники, які представляють художню цінність, зносити не будуть. До їх числа віднесли й пам’ятник Щорсу в Києві.

Водночас голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявляв, що, відповідно до закону про декомунізацію, такі монументи в будь-якому разі мають бути демонтовані, а обговорюватися може лише місце їх зберігання.

в'ятрович історія щорс

Знак гривні
Знак гривні