Шотландія відкрито виступає проти Британії

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що проситиме шотландських депутатів не давати своєї законодавчої згоди на вихід Британії з ЄС.

Шотландський парламент може спробувати накласти вето на вихід Сполученого Королівства зі складу ЄС, заявила ВВС перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

Загальні результати референдуму в Британії, що пройшов у четвер, 23 червня, показали, що 52% громадян підтримують вихід з ЄС, 48% - проти нього. Водночас у Шотландії результати були відмінними: там проти "брекзиту" виступили 62% виборців, тоді як за вихід проголосували 38%.

Лідерка Шотландської національної партії (SNP), що має більшість у місцевому парламенті, Нікола Стерджен у коментарі ВВС заявила, що вона закликатиме шотландських парламентарів не давати свою "законодавчу згоду" на вихід Британії з ЄС.

За словами пані Стерджен, вона хоче захистити народ Шотландії від негативних наслідків "брекзиту".

"Шотландія ясно і рішуче проголосувала за те, щоб залишитися частиною Євросоюзу", - наголосила лідерка Шотландської національної партії.

Раніше вона заявляла, що "брекзит" може стати приводом до проведення другого референдуму про незалежність Шотландії.

За словами пані Стерджен, для початку підготовки документів потрібно рішення парламенту про те, що референдум - це найкращий спосіб зберегти місце Шотландії в Євросоюзі і єдиному європейського ринку.

Уряд Шотландії домагатиметься термінових переговорів із Брюсселем, щоб захистити право регіону залишитися в ЄС, заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

Вона обіцяла організувати експертну раду, яка консультуватиме її з юридичних, фінансових та дипломатичних питань, поки сама Стерджен буде вести переговори про членство Шотландії в Євросоюзі.

Перший референдум про незалежність Шотландії було проведено в 2014 році. Тоді велика частина жителів регіону проголосувала за те, щоб залишитися у Великобританії.

Тим часом число людей, які підписалися під петицією за проведення повторного референдуму щодо виходу з ЄС, на сайті британського парламенту, постійно зростає і перевищило 3,5 млн.

єс британія шотландія конфлікт Європа

Знак гривні
Знак гривні