Путін повторює Сталіна. Депортація кримських татар 72 роки тому й репресії сьогодні

Через 72 роки історія про депортацію татар повторюється. Татарам в Криму висувають надумані обвинувачення, залякують, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов з нагоди 72-ї річниці депортації кримськотатарського народу.

"Сьогодні, за 72 роки, історія повторюється. Путін навіть не намагається придумати новий сценарій. Знову надумані обвинувачення, обшуки, залякування, заборони... Кремль через свої метастази імперських амбіцій анексував півострів та робить усе, щоб знищити національну свідомість, історичну пам'ять, культурні традиції та гідність кримських татар", - йдеться у зверненні.

History Repeating

18-20 травня 1944 року бійці НКВС за наказом з Москви зігнали до залізничних вагонів майже все кримськотатарське населення Криму і відправили в бік Узбекистану 70-ма ешелонами.

Це примусове виселення татар, яких радянська влада звинуватила в співпраці з нацистами, стало однією з найшвидше проведених депортацій в історії людства.

У 1920-1930-х роках татари складали 25-30% від усього населення Криму.

Однак у 1930-х радянська політика щодо татар, як і щодо інших національностей СРСР, стала репресивною. Спочатку було розкуркулення і виселення татар на північ Росії і за Урал. Потім насильницька колективізація і Голодомор 1932-33 років. А тоді – чистки інтелігенції в 1937-38 роках.

Офіційною причиною насильницького переселення стало звинувачення всього кримськотатарського народу в державній зраді, "масовому винищенні радянських людей" і колабораціонізмі – співпраці з нацистськими окупантами.

Такі аргументи містилися в рішенні Держкомітету оборони про депортацію, яке з'явилося за тиждень перед її початком.

Однак історики називають інші, неофіційні причини переселення. Серед них - той факт, що кримські татари історично мали тісні зв’язки з Туреччиною, яку СРСР у той час розглядав як потенційного суперника. У планах Союзу Крим був стратегічним плацдармом на випадок можливого конфлікту з цією країною, і Сталін хотів перестрахуватися.

За матеріалами ВВС

крим путін срср татари анексія сталін

Знак гривні
Знак гривні