#Перемога: в Полтаві офіційно відкрито пам'ятник Мазепі

Президент України Петро Порошенко відкрив пам'ятник гетьману Івану Мазепі у Полтаві, назвавши цю подію такою, що має "загальнонаціональне значення". Монумент споруджений на пожертви і через спротив міської влади встановлення памятника тягнулося 8 років.

"Ясновельможний пане гетьмане! Із поверненням вас до української Полтави", - сказав президент у виступі на Соборній площі міста, де встановлений монумент.

Пишемо 8-9 травня про #Перемогу в сьогоденні

"Увіковічити Івана Степановича в Полтаві намагалася ще на моїй пам'яті з середини минулого десятиліття... Я вдячний громаді міста, яка таки ухвалила справедливе рішення відкрити пам’ятник", - додав він.

Пан Порошенко наголосив на важливості встановлення цього монументу саме у Полтаві, де 1709 року відбулася битва шведського та українського війська з російською армією, в якій шведи зазнали історичної поразки.

"Хоч через брак єдності ми програли Полтавську битву, заплатили за неї страшну ціну, кілька століть поневіряючись кривавими манівцями історії, ми виграли таки війну за самостійність", - наголосив Порошенко.

"Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії, прапором нашого руху до незалежності", - додав він.

За матеріалами ВВС, УП, прес-служби Президента, фб Тараса Шамайди

Полтава історія мазепа

Знак гривні
Знак гривні