Офіційно: З пластмасових кришечок протези не роблять. Їх здають на переробку, а на гроші купують протези

В уряді України запевнили, що з кришечок, які масово збирають українці, не роблять протези - це дезінформація. Кришечки йдуть на переробку, а от куди йдуть гроші від переробки - питання до організаторів.

"Мабуть, організатори акції чогось не розуміють. Але експерти визнають, що сучасні протези не можуть бути зроблені з поліетилену. Було б краще, якщо б гроші від переробки цих кришечок спрямовувались на допомогу конкретним постраждалим бійцям, але не у вигляді пластмасових протезів", - сказано в повідомленні на сайті Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, - пише ВВС

Там пояснюють, що пластик, з яких зроблено кришечки, не достатньо міцний, щоб робити з нього протези. Їх виготовляють з металу і карбонових матеріалів.

"Напевне, організатори цих акцій не розуміють, що такі флешмоби можуть зашкодити не лише фізичному здоров’ю учасника АТО (травми, зумовлені пошкодженням виробу), а й спровокувати нові психологічні травми", - додають у Службі.

В той же час, на сайті фонду "Овес" - одного з тих, що займаються збором кришечок, написано, що зібраний пластик не йде на виготовлення протезів, а здається на переробку, а зібрані за це пожертви передаються на виготовлення протезів для бійців АТО.

"У зібраного використаного пластика застосування одне - переробка. Збір використаного пластика і здача його на переробку використовуються як спосіб збору пожертв у багатьох країнах світу. Благодійна організація, що ініціює таку акцію, декларує, на яку саме допомогу будуть скеровані кошти, виручені від переробки. Такі акції проводяться у Польщі, Туреччині, Португалії...", - говориться на сайті.

АТО медицина суспільство

Знак гривні
Знак гривні