Як в Україні вшановують пам'ять героїв Крут (ВІДЕО)

В Україні відзначають 98-му річницю Дня пам'яті Героїв Крут. З нагоди історичної дати президент Петро Порошенко заявив, що ця подія сприяла міжнародному визнанню Української Народної Республіки на початку минулого століття.

Бій під Крутами відбувся майже відразу після проголошення незалежності УНР, 29 січня 1918 року.

Близько 400 старшин та юнкерів Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького разом із бійцями Помічного студентського куреня Січових стрільців - студентами столичних вишів і гімназистами протистояли чотиритисячному підрозділу Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова, який намагався прорватися до Києва.

"Цей бій затримав більшовиків лише на декілька днів. Але саме героїзм крутян значною мірою дав змогу урядові УНР вперше за понад 150 років домогтися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті", - йдеться у зверненні президента.

"Суверенній державі, яка утворилась під час Української революції 1917-1921 років та опинилася віч-на-віч із зовнішніми й внутрішніми ворогами, не судилося вистояти. Це призвело до величезної трагедії, бо у наступні десятиліття комуністичний режим червоним терором, голодоморами, репресіями, депортаціями винищив мільйони українців. А далі брехнею та лицемірством намагався утримати нас у покорі. Але не утримав", - сказано в зверненні Петра Порошенка з нагоди цієї дати.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає недоречними розмови про те, чи вважати ті події поразкою.
"Співвідношення сил становило 1 до 10 не на користь українців, а співвідношення втрат — 1 до 3 саме на користь українців. Бій під Крутами стримав більшовицький наступ на чотири дні. І це були вирішальні дні для української дипломатії, аби домогтися від міжнародної спільноти визнання України. Це був бій за майбутнє, який показав, що Україна стала можливою саме завдяки армії", – сказав В'ячеслав Вятрович у переддень історичної дати.

Ролик

З нагоди річниці на сайті президента з'явився відеоролик, у якому реконструйовано бій між збройними формуваннями УНР і Червоною армією у Крутах.

"Україна зробила висновки з тих подій. Сьогодні ми будуємо сильну армію, щоб дати відсіч нахабному ворогу", - ідеться у цьому відеоролику.
З нагоди річниці Дня пам'яті Героїв Крут у всіх військових навчальних закладах проводяться "уроки мужності".

Опівдні по всій Україні відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання.

герої історія

Знак гривні
Знак гривні