Текстова трансляція дискусії Екосистема відкритих даних в Україні

Друзі, сьогодні о 19.00 ТЕКСТИ розпочали дискусію "Екосистема відкритих даних в Україні". Місце зустрічі - МедіаХаб. Говоримо про те, які успіхи були у 2015-ому у сфері відкритих даних, які проблеми залишаються та як їх вирішувати.

Серед наших спікерів радник прем'єр-міністра з відкритих даних Денис Гурський, радник міністра інфраструктури Олексій Соболєв, керівник проекту "Є-дата" Олександр Щелоков, засновник CityScale.com.ua Олександр Простó та співзасновник "Текстів" Анатолій Бондаренко.

Тут ми будемо вести текстову трансляцію події. Плануємо два блоки запитань. У першому говоримо про поточний стан та як можна покращити взаємодію різних учасників у системі відкритих даних. У другому оцінимо прогрес у відкритих даних, який відбувся із змінами до законодавства цього року та ефекти від відкриття даних.

Ключові цитати спікерів:

19.44 Олексій Соболєв: "Якщо ми просто відкриємо дані на наших застарілих підприємствах, бізнес напрацює інновації".

19.48 "40% підприємств в Україні не мають електронного обігу документів".

19.50 Олександр Щелоков, керівник Є-дата: "Нас відвідують щоденно до 7 тис людей, із яких лише 1,2 тис. - це активісти. Низька активність громадян".

19.55 А. Бондаренко: "Відкриті дані в Україні нікому не потрібні. В цій залі сидить 99% тих, кому вони потрібні". Нас в залі близько 100.

19.58 "Важливо, щоб з'явилася модель успішного відкритого чиновника, яка буде прикладом для іншого чиновника. Інакше відкриті дані не дієві".

19.59 Д. Гурський: "Основне завдання усіх, хто зараз тут - це забезпечити рівність доступу до даних усіх, в рамках якого є конкуренція".

20.00 "Важливо, щоб з'явилася модель успішного відкритого чиновника, яка буде прикладом для іншого чиновника. Інакше відкриті дані не дієві".

20.01 О. Соболєв, радник міністра інфраструктури: "Ми розробили близько 50 наборів даних, спочатку їх було лише 3, ми додали ще більше 40".

20.05 Д. Гурський: "Якщо розпочати працювати з Лун.юа і там з'явиться мапа криміногенності, це впливатиме на ціну нерухомості, це буде результат".

20.09 Д. Гурський: Якщо тобі потрібні дані, треба наступити на державний орган в одному місці, тоді ти їх отримаєш".

20.13 Є. Василенко (аудиторія): "У Кривому Розі 26 постів, які вимірюють чистоту повітря. Дані нам надали в паперовому вигляді - 9 тис. сторінок".

20.16 Є. Василенко: "Влада боїться. Дані з чистотою повітря жахлива. Ніхто не реагує".

20.25 О. Соболєв: "Ми вписували до Постанови переліки наборів даних, чи говорив хтось із присутніх, які вам дані потрібні?"

20.30 Д. Гурський: "Що треба зробити: нам треба буде використати досвід Росії "Батько сказав". Бо 2 міністерства впровадили, інші косо дивляться".

20.40 О. Соболєв:"Успішність буде визначатися кількістю проектів. Ми не знаємо, як дані можуть використовуватися. 2016-ий буде роком експериментів".

20.44 Д. Гурський розповідає про Інкубатор проектів на основі відкритих даних, який скоро має запуститися http://1991.vc/ .

20.49 О. Щелоков: "Люди, які займаються процесами, не підхоплюють проекти. Ось це проблема".

20.51 А. Бондаренко: "В Україні ніхто не вміє оцінювати політики. Якщо не навчимося, не зможемо оцінити ефект від відкритих даних".

20.57 До кінця року буде доопрацьований портал http://data.gov.ua/ . Після цього все, що там є, видалиться і запустяться нові набори даних.

21.00 О. Просто: "Наступну зустріч пропоную зробити в кінці квітня, коли має бути виконана частина прийнятих доповнень до законодавства".

Завершили дискусію. Дякуємо всім учасникам та тим, хто слідкував за подією в інтернеті. Найближчим часом на сайті з'явиться відеозапис та пост-реліз події. У фейсбуці слідкуйте за оновленнями за хештегом #‎OpenDataDebates.

медіа дані дискусія

Знак гривні
Знак гривні