Перемога. Нарешті пам'ятник Мазепі у Полтаві. Народ святкує! ОНОВЛЕНО (ФОТО)

Через протидію мерів міста виготовлений ще 7 років тому пам'ятник Мазепі не міг доїхати до Полтави. Нині його встановили в місті, щоправда лише на причепі.

14 жовтня у Полтаву привезли пам'ятника, який урочисто відкриють у листопаді після спорудження п'єдесталу.

Пам'ятник виготовлений на пожертви. Всією оргроботою, від ідеї і збору пожертв до пошуку скульптора і виготовлення пам'ятника, займався голова полтавської "Просвіти", екс-народний депутат Микола Кульчинський.

Спочатку встановленню монументу противився мер міста Матковський (обрався від БЮТ), котрий займав проросійську позицію (зараз мега-патріот і знову балотується на посаду мера від БПП). Пізніше новий мер міста Мамай говорив, що не проти пам'ятника, але якщо "зверху дозволять". Це були часи Януковича і зверху не дозволяли.

Революція змела адміністративні перешкоди, але залишилися борги перед виробниками і потрібні були кошти на транспортування монумента та виготовлення фундаменту в Полтаві. Буквально за декілька тижнів перед Покровою процес із мертвої точки зрушив голова полтавської ОДА Валерій Головко.

На пам'ятник, крім простих громадян, у різний час жертвували екс-президент Ющенко, його брат Петро, нардеп Балога, співак Олег Скрипка, екс-голова полтавської ОДА Віктор Бугайчук і чинний губернатор Головко.

Мазепа нарешті повернувся в Полтаву

Полтавці прийшли зустрічати гетьмана

Репортаж ВВС:

Новини Полтавщини дають делаті. Вага монумента – 2,5 тонн, зріст – 3,20 метри, вартість – 1 млн 760 тис. грн.

Скульптор монумента – Микола Білик, архітектор – Віктор Шевченко. Їхню роботу високо оцінила Національна спілка художників України та ініціатор створення монумента – голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Микола Кульчинський.

Згідно з проектом, уночі пам’ятник підсвічуватиметься та стане прикрасою міста. Це буде меморіал висотою з постаментом майже 7 метрів , – сказав Кульчинський.

Мазепу поклали до вантажівки горизонтально, щоб обережно довезти до Полтави.

Пам’ятник Іванові Мазепі хотіли встановити до 300-річчя Полтавської битви і вже 7 років монумент зберігався у подвір’ї Київського творчо-виробничого комбінату «Художник».

За цей час бронзове лиття окислилося і потребує реставрації. Деякі елементи вже перевезли до Полтави.

Сьогодні в Полтаві на урочисту "презентацію" Мазепи зібралося декілька тисяч людей. Після офіціної частини народ повиймав харчі, міцні напої та святкував Покрову і День українського війська.

пам'ять пам'ятник мазепа історія Полтава

Знак гривні
Знак гривні