Попри заперечення Закарпатської ОДА, український МОЗ таки підтвердив поліомієліт

Це перший випадок цієї хвороби в Європі після 2010 року і перший в Україні після 2006.

Лабораторія Міністерства охорони здоров'я підтвердила два випадки захворювання дітей на Закарпатті на поліомієліт від вірусу, похідного від вакцинного штаму. Про це йдеться у заяві, поширеній міністерством у четвер, - пише ВВС

В Україні з'явилися випадки поліомієліту. У дітей параліч. Причина - крах програми вакцинації

У МОЗ також підтвердили циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил прирівнюється до спалаху поліомієліту.

У міністерстві із цього приводу вирішили створити оперативний штаб з реагування та протидії поширенню хвороби, до якого запросили представників Всесвітньої організації охорони здоров'я та ЮНІСЕФ.

Спалахи вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, вкрай рідкісні, проте трапляються саме в країнах із низьким рівнем вакцинації.

За даними українського міністерства, рівень вакцинації в Україні дуже низький: минулого року вакцину проти поліомієліту отримали 49% дітей, а за перше півріччя цього року - лише 14%.

Раніше у четвер міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі пообіцяв, що перша партія вакцин від поліомієліту надійде в регіони України вже наступного тижня.

Цього тижня ВООЗ повідомила, що на Закарпатті у двох дітей віком чотири роки і 11 місяців підтвердили поліомієліт.

Після цього ОДА стала заперечувати поліомієліт

Вірус поліомієліту загрожує передусім дітям.

У менш ніж 1% випадків вірус вражає нервові вузли в спинному мозку, викликаючи параліч на все життя.

Захиститися від хвороби можна імунізацією і дотриманням простих правил гігієни. Серед них - мити руки після відвідання громадських місць, особливо туалетів.

скандал україна здоров'я поліомієліт щеплення

Знак гривні
Знак гривні