Як лондонські ріелтори працюють на корупціонерів із постсовка

Наша легенда така: чиновник Міністерства охорони здоров’я Російської Федерації на ім’я Борис приїзжає у Лондон з метою купити квартиру на гроші, що йому щойно вдалось заробити, "освоївши" держбюджет, призначений на закупівлю ліків. У нього заплановані перегляди елітних апартаментів, де на нього вже чекають найкращі рієлтори міста.

АВТОР: Наталка Седлецька , автор та ведуча програми розслідувань “Схеми. Корупція в деталях”, передрук з Правда Життя

Ми сиділи в Лондоні у просторій квартирі в районі Шордіч, яку продакшн Amos Pictures винайняв як "конспіративну" квартиру на час зйомок.

Навколо столу зібрались режисер Ден Рід, два продюсери, Роман Борисович з наглядової ради Фонду Навального, що "зіграв" головну роль російського корупіонера "Бориса", я - за сценарієм – його дівчина "Настя", та Андрій Шуран з Центру протидії корупції, вдаваний "фінансовий консультант" "Бориса". Ми всі щойно підписали конфіденційну угоду – ніхто, навіть близькі, не мають знати, що саме ми робимо у Лондоні.

Задум авторів фільму – провести журналістський експеримент. Наскільки британський ринок нерухомості привітний до брудних грошей, що їх звозять з їнших країн чиновники-корупціонери, олігархи-мафіозі чи просто крадії, аби придбати будинок чи квартиру в елітному лондонському районі Кенсінгтон або Челсі? Чи контролює хтось походження цих мільйонів? Чи навпаки – весь ринок націлений допомогти відмити брудні гроші – звісно, за щедрі комісійні?

Британський телеканал Channel 4 завоював авторитет глядача саме такими безкомпромісними розслідуваннями, викриттями, що нерідко призводять до гучних відставок чи законодавчих змін.

Цього разу юристи декілька місяців обговорювали з авторами фільму все до дрібниці, адже зйомка має проводитися прихованими камерами. Ними у Британії журналістам користуватись дозволено (на відміну від України) – але для цього має бути дуже вагомо виражений однозначний суспільний інтерес, який буде легко довести в суді, якщо до того дійде. Зрештою юристи дали "зелене світло" розслідуванню і процес було запущено. Ми вилетіли до Лондона.

Офіс телеканалу Channel 4, Лондон, Британія

І ось ми зібрались у конспіративній квартирі – і режисер Ден Рід нарешті повністю відкриває всю суть справи.

Наша легенда така: чиновник Міністерства охорони здоров’я Російської Федерації на ім’я Борис приїзжає у Лондон з метою купити квартиру на гроші, що йому щойно вдалось заробити, "освоївши" держбюджет, призначений на закупівлю ліків. У нього заплановані перегляди елітних апартаментів, де на нього вже чекають найкращі рієлтори міста.

Його супроводжує його коханка Настя, вона – дуже зацікавлена, щоб квартиру Борис купив якомога швидше, бо вона призначена здебільшого для неї, тож саме Настя буде ставити всі ці питання про кількість кімнат, хто сусіди, чи є окремий вхід для прислуги і з якого боку встає та сідає сонце. Андрій Шуран, тобто "Олексій" – довірена особа, консультант Бориса, зможе в будь-який момент заговорити про юридичну сторону справи, як буде проходити оформлення тощо.

Але головне завдання – у "Бориса". Щойно Настя каже "так, це те, що я хочу, купуємо!" – Борис повинен відвести рієлтора "на розмову". І невимушено повідомити йому наступне: "Я – російський чиновник. Моя зарплата маленька. Але я контролюю державний бюджет. Частина грошей з бюджету осідає в моїй кишені. Цієї частини як раз достатньо, щоб прямо зараз купити цю квартиру. Але я не хочу, щоб мене вирахували. Тому все має бути секретно. Ви мені допоможете?"

Весь план у таких подробицях ми дізнались тільки у той вечір. Тоді Ден Рід продовжив: "Ми організували 5 переглядів елітних квартир у найдорожчих районах Лондона. Вас зустрічатимуть не пересічні рієлтори, а менеджери найвищої ланки – ми переконали їх, що клієнт серйозний. Ми хочемо дослідити систему, а не поодинокий випадок. Ну а я буду вашим тілоохоронцем Данилою. Буду завжди поруч безмовно контролювати ситуацію, плюс забезпечу ще один ракурс зйомки."

Головний режисер фільму, відомий британський документаліст Ден Рід "перевтілився" у Данилу – охоронця корупціонера "Бориса"

"

Двома днями пізніше після раунду репетицій та генеральних "прогонів" ми їхали кортежем вулицями Лондона на перший перегляд елітних апартаментів. "Настя", "Борис" та "Олексій" в орендованому новенькому мерседесі S-class, за ними – чорний мерс-"кубик" охорони. На ньому в реальному житті їздить сам Борис, тобто Роман Борисович. На мені – шуба, в останній момент чемно позичена у Марії – дружини Романа – до цього походи по лондонських магазинах одягу у вжитку не дали успіху. До того ж, Марія позичила для зйомок "Насті" усі коштовності – діаманти та годинник.

Все мало бути по-справжньому, ми не могли допустити, щоб нас вирахували. Єдине - моя сумка Шанель була підробкою – у ній довелось проробити діру, щоб в ній замаскувати приховану камеру.

Дорога з джентрифікованого молодіжного Шордіча до заможного Вест Лондона займає близько години. За цей час знайомимось ближче. Роман Борисович давно виїхав з Росії. Живе з родиною у Лондоні. Роман – успішний інвестбанкір, очолюв представництва декількох західних банків. Окрім того, підтримує російський антикорупційний рух, входить до наглядової ради Фонду Олексія Навального. Я розумію, що "акторів" підбирали не випадково. Це також частина історії - зіграти свою протилежність.

Мене ж із режисером познайомили Тата Пеклун та Даша Каленюк з українського Центру протидії корупції, декілька перемовин по скайпу "and I am in".

Кадр з фільму From Russia With Cash

Перший перегляд у Ноттінг Хілл. Апартаменти за 4 з половиною мільйони фунтів. Одні з найскромніших з тих, що побачимо далі. Йдемо чітко за планом. 5-10 хвилин розпитувань – і все, "Борис" відводить рієлтора на "чоловічу" розмову.

На "Борисі" фронтальна прихована камера. Плюс ще три на нас, "супроводжуючих". Але це ще не все! Продюсери продумали все до деталей: ще один оператор вже очікує на будмайданчику навпроти вікон квартири, де ми знаходимось, щоб професійною камерою якісно зняти всю сцену крізь вікно.

Це те, що мене з професійної точки зору дуже вразило. Британська тележурналістика направлена на естетику, на якість картинки, вона чітко орієнтована на залучення глядача.

Звісно, це все впирається в матеріальний ресурс. Але і в креативність команди. В іншій локації – зовнішня зйомка велась з винайнятого готельного номеру навпроти квартири, яку ми переглядали. А ще в одній – оператор перевтілився у працівника комунальних служб і щось собі лагодив, знімаючи сцену "чоловічої розмови" з попередньо прорахованого ракурсу.

Кадр з фільму From Russia With Cash

І ще про наші приховані камери. Вони також зроблені спеціально під фільм! У західних документалістів-розслідувальників свої "технічні перегони". Цього разу спеціально для фільму камери GO-pro, що знімають відео у високій якості, переобладнали під приховані. Ці "прототипи", щоправда, інколи перегрівались і виключались у відповідальний момент, але натомість їх "страхували" інші.

Таким чином, за два дні 5 найкращих британських рієлторських компаній показали "Борису" 5 елітних апартаментів у серці Лондона, вартістю від 3 до 15 мільйонів фунтів стерлінгів. Усім він зізнався, що гроші виведені з держбюджету РФ, і що він потребує допомоги в секретному оформленні покупки. 5 разів з 5 агент сказав "так".

Один з них сам запропонував оформити квартиру на офшорну фірму з номінальними директорами, а ще один – навіть похвалився, що нещодавно допоміг провернути те саме "іншому міністру з пост-радянської країни".

Ніхто не поскаржився у правоохоронні органи, як того вимагає британський закон у таких випадках. Ані одразу, ані згодом. Більше того – в наступному раунді телефонних розмов усі агенти підтвердили свої наміри допомогти Борису відмити його брудні гроші.

Але автори фільму йшли до кінця. Щоб ніхто вже не подумав, що рієлтори просто щось не так зрозуміли чи побоялись звернутись у поліцію. Вони зорганізували ще один раунд зустрічей – цього разу у сигарній кімнаті одного з найдорожчих готелей Лондона.

І знову рієлтори приходили – і вже з конкретним планом дій – з готовими рішеннями, як приховати від британського правосуддя те, що гроші, які Борис привіз у Лондон, незаконно виведені з бюджету іншої країни...

Кадр з фільму From Russia With Cash

А далі залишалось показати все це правоохоронцям і запитати їхньої думки. Усі посадовці та авторитетні експерти висловились у фільмі однозначно – мова йде про систематичне порушення закону. І як наслідок – навіть дуже успішний британець ледве здатний купити влесне житло у Лондоні - ціни на нерухомість сягають неба через перенасичення попиту з боку багатіїв-іноземців. По-друге, британська столиця заповнена брудними грошима, що розбещує ринок і вбиває репутацію країни. А по-третє, сприяє злодіям з інших країн, що радо везуть награбоване у Велику Британію, і насолоджуються принадами багатого і красивого життя за рахунок ошуканих співгромадян.

Прем’єра фільму відбулась на Channel4 восьмого липня, його подивилось мільйон британців.

Такі фільми на Заході носять частково комерційний характер. Тобто, з одного боку, вони виконують суспільну журналістську місію, а з іншого - допомагають каналам заробляти на рекламі, бо телебачення там – це, з-поміж іншого, прибутковий бізнес (на відміну від України). Тож фільму немає у відкритому доступі на youtube, бо далі його ще декілька разів будуть показувати у прайм-тайм, а потім – продаватимуть для показу на інших платформах.

Але я від початку не уявляла своєї участі у фільмі без того, щоб потім його показати в Україні. Тож з британцями таки вдалося домовитись про безкоштовний показ на UA:Першому - у слоті нашої щотижневої програми розслідувань "Схеми" (це спільний проект Радіо Свобода та UA:Перший).

Ми не хотіли надовго відкладати український показ після виходу у Британії. Тож те, як ми авралом перекладали фільм та переозвучували українською, також варте уваги. 70 сторінок дрібного тексту за вихідні літературно переклали наш головред Катя Горчинська та Андрій Шуран з ЦПК. А потім ще добу ми не виходили з апаратної – переозвучували майже годинний фільм. Тембр харизматичного "Бориса" найкраще дався нашому оператору Борису Троценко, "зіграли голосом" у фільмі і наші колеги Сергій Андрушко і Левко Стек. Зрештою, "гарячий" файл привезли на прес-показ у Медіахаб ледь не з годинною затримкою.

14 липня прес-показ фільму From Russia With Cash, МедіаХаб

16 липня фільм From Russia With Cash побачила й аудиторія Першого українського суспільного каналу - UA:Перший. У нас "в запасі" право ще одного показу – обов’язково його заздалегідь анонсуємо.

У Британії інтерес до розслідування проявило більшість авторитетних видань, що написали свої загалом схвальні відгуки на журналістську роботу і засудили викриті факти.

Який результат? Якщо у двох словах – рієлторські компанії-фігуранти викриття оголосили внутрішні розслідування та поки що не виходили з публічними пояснення. Тим часом розслідування викритих фактів розпочали і правоохоронці. І головне, у британському парламенті вже ініційовані спеціальні слухання. Утворився рух, що вимагає законодавчих змін – перш за все вимагають заборонити продаж нерухомості на ім’я анонімної офшорної компанії без вказання її реального кінцевого власника. Я не думаю, що ці вимоги будуть проігноровані. Все ж у Британії на такі викриття, продемонстровані по загальнонаціональному каналу, не прийнято закривати очі.

Автор: Наталка Седлецька, журналіст-розслідувач, автор та ведуча програми розслідувань "Схеми. Корупція в деталях" (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший)

лондон медіа телебачення корупція розслідування

Знак гривні
Знак гривні