У Києві презентують книжку про плани УНР щодо Криму

В 95-ту річницю утворення Директорії в Національній парламентській бібліотеці України буде презентовано книгу Андрія Іванця про невідомі сторінки історії політики УНР стосовно Криму.

19 листопада 2013 року в Національній парламентській бібліотеці України відбудеться презентація книги кримського історика, аналітика й медіаексперта Андрія Іванця «Кримська проблема в діяльності УНР періоду Директорії (кінець 1918-1920 рр.)».

Монографія є першою в історіографії спробу подати комплексну картину політики Української Народної Республіки періоду Директорії (1918-1920 рр.) стосовно Криму. У ній проаналізовано такі аспекти кримської проблеми, як ставлення українських державних структур до статусу Кримського півострова, їх стосунки з Кримським урядом С. Крима, військово-політичним режимом П. Врангеля, реакція на пропозицію частини кримськотатарських політиків надати Польщі мандат на Крим. Окрім того, розглядаються такі невідомі чи маловивчені сюжети, як діяльність українського підпілля у врангелівській армії, українського національного руху в Криму в 1919-1920 роки, українських дипломатів з утворення Чорноморської федерації, кримського представництва в Києві та боротьбу за Північну Таврію взимку 1918-1919 років.

Відображене у книзі дослідження виконане з залученням широкого обсягу документальних джерел періоду 1918-1920 років, мемуарів історичних діячів того часу, які представляли різноманітні політичні сили та народи.

На думку Іванця, для УНР кримська проблема була ключовою серед прикордонних проблем, адже від її успішного вирішення залежала можливість гарантування економічних, безпекових та стратегічних інтересів України в Причорномор‘ї.

Книга вийшла у видавництві «Доля» за підтримки Українського центру інформації та видавничої справи «Таврія» та під егідою Кримської філії Національного НДІ українознавства та всесвітньої історії МОНМС України. 176-тисторінкова книга містить 29 ілюстрацій та 3 карти. Вона вийшла накладом 1000 примірників. Оформлена відповідно до академічних вимог, проте може бути цікавою для широкого кола шанувальників історії Криму та України загалом.

В презентації, за попередніми даними, планують взяти участь директор Інституту національної пам′яті, професор, д.і.н. В.Ф. Солдатенко, керівництво Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії, директор Українського центру інформації та видавничої справи «Таврія» А. Щекун, д.і.н. П. Гай-Нижник, працівники наукових, аналітичних та педагогічних закладів, журналісти.

Початок заходу: 19.11.2013 р., вівторок, о 15:00.

Місце його проведення: Національна парламентська бібліотека України, м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 1 (поруч станція метро “Поштова площа”).

Довідка. Директорія була утворена в Україні 14 листопада 1918 р. українськими революційними діячами як орган антигетманського повстання, а наприкінці 1918 – 1920 рр. вона стала вищим органом управління Української Народної Республіки.

Іванець Андрій Валерійович – історик, політичний аналітик та медіа-експерт. Народився в 1974 р. у Криму. Закінчив історичний факультет Сімферопольського державного університету (тепер – ТНУ ім. В.І. Вернадського). Сфера наукових інтересів – період війн та революцій у 1917-1920 рр. в Україні та Криму, етнополітичні процеси. У 2003 р. став лауреатом журналістського конкурсу «Срібне перо Криму». У 2009-2012 рр. представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в АР Крим. Член Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Консультант Кримської філії Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії МОН України. Учасник кримської групи «Діалог істориків». У 2013 р. отримав премію Фонду розвитку Криму на ІІ-му щорічному конкурсі робіт, присвячених життю та діяльності І. Гаспринського. З 2013 р. координатор ГО «Таврійська гуманітарна платформа».

анонс крим книжка історія унр

Знак гривні
Знак гривні