Танці на кістках. Як Партія регіонів перетворює трагедію на фарс

Після різкого крену від багаторічної проросійської політики у бік євроінтеграції влада як пряник для дезорієнтованого «біло-блакитного» електорату почала широкомасштабну антифашистську піар-кампанію, центральним елементом якої стало святкування 70- річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників. Таким чином «регіонали», з одного боку, хочуть поповнити свій рейтинговий капітал, граючи на ностальгічних настроях жителів Півдня і Сходу України. З іншого - така політика дасть партії влади можливість навісити тавро фашистів на політичних опонентів і підв´язати своїх виборців на посилену боротьбу з ними.

До чого насправді приведе така політика описує Ольга Лукінова, Коментарі.

Ця кампанія вже охопила цілу низку обласних центрів і міст України. Зокрема урочисті заходи пройшли в Луганську, Харкові, Сумах, Донецьку, Чернігові, Полтаві, Запоріжжі, Дніпропетровську, а сьогодні розпочнеться символічне «звільнення Києва». Варто відзначити, що кожна область підійшла до організації святкування цієї дати з помпою, у найкращих традиціях радянського «агітпропу». Наприклад, родзинкою святкувань у Луганську став відреставрований танк Т-34, який спеціально до дати зняли з постаменту на виїзді з міста і відремонтували. У Дніпропетровську та Києві були проведені військово-історичні реконструкції бою з форсування Дніпра, також пройшла масштабна реконструкція битви зі звільнення Запоріжжя. Для жителів столиці Кабмін зробив у цей день додатковий вихідний. Крім того, в обласних центрах відкриваються нові музеї, проходять фестивалі, військово-патріотичні ігри, фотовиставки, місцеві телерадіокомпанії знімають фільми і телепередачі, присвячені військовій тематиці, а чиновники справно орудують лопатами, висаджуючи чергові алеї слави.

Разом із тим, часто слабка підготовка та системні недоробки зводять нанівець усі зусилля провладної команди. Так, наприклад, у Дніпропетровську широко анонсовану реконструкцію форсування Дніпра змогла побачити лише жменька VIPів. По-перше, сам захід вирішили провести в робочий день. Як пояснив потім глава Дніпропетровської облради Євген Удод, таким чином керівництво міста намагалося скоротити кількість глядачів. А по-друге, місця на набережній, звідки можна було бачити виставу в повному масштабі, були зайняті почесними гостями: Президентом, нардепами, послами, представниками місцевої влади, ветеранами. А для жителів і гостей Дніпропетровська відвели ділянки позаду і з боків від почесних гостей. Тому настільки очікуваний захід насправді виявився таким собі «міжсобойчиком» для обраних. Крім того, нечисленним глядачам, велика частина яких - бюджетники і школярі, довелося близько 5-ти годин чекати початку вистави без води і туалету. А анонсована владою пряма трансляція з місця подій так і не відбулася.

Ще один казус стався під час святкування 70-річчя визволення Сум. Організатори не передбачили, що погодні умови можуть змінитися, і головні герої урочистостей - ветерани - опинилися без навісу під проливним дощем.

А в Києві головним болем для багатьох жителів столиці став несподіваний вихідний, до якого влада підійшла досить вибірково. В уряді чомусь вирішили зробити «подарунок» тільки для працівників комунальних підприємств, шкіл і дитячих садків (хоча деякі навчальні заклади все ж вирішили відпрацювати цей день). Однак центральні органи влади, бізнес-структури, а також лікарні та інші медустанови, за задумом Кабміну, повинні працювати в звичайному режимі. Тому працівникам цих сфер довелося в терміновому порядку вирішувати, з ким залишити дітей під час незапланованого вихідного. Мінусом стало й те, що цей день все ж доведеться відпрацьовувати в суботу. Більше того, судячи з прогнозів Гідромецентру, Києву належить сьогодні витримати ще й випробування дощем.

Разом із тим, на тлі бюджетної кризи, коли десятки мільярдів гривень «зависли» на рахунках Держказначейства, бюджетникам по кілька місяців затримують зарплату, а в деяких містах через борги постійні перебої з водопостачанням і електрикою, настільки помпезні урочистості виглядають, м´яко кажучи неоднозначно. Так, наприклад, лише Київ на широкомасштабні гуляння витратить, за словами Попова, 7-8 млн грн. Для порівняння в Чернівцях цього року зірвані терміни будівництва необхідного для міста перинатального центру - з 12 млн грн. казначейством проведено менше ніж 4 млн грн. Ще один яскравий приклад - привітальні білборди «Дніпропетровщина вітає...!» і білборди з цитатами Президента, які були розміщені по маршруту руху гаранта в Дніпропетровську до 70-річчя визволення міста, обійшлися обласному бюджету в 136 тис. грн. Ця сума могла б покрити левову частину боргу за електроенергію в місті Борислав Львівської області, де вже майже тиждень немає води. Справа в тому, що «Львівобленерго» через борг у 146 тис. грн. припинило подачу електроенергії на водозабір «Рибник» КП «Бориславводоканал». І таких фактів можна навести тисячі.

За даними Єдиного казначейського рахунку, на початок листопада залишок коштів на рахунку державної скарбниці склав 410 млн грн., що є найнижчим показником за останні 10 років. У той самий час, уряд вважає за краще не помічати бюджетної ями, діючи за принципом символічних трьох мавп.

Проводячи подібну політику, замість очікуваного позитивного ефекту влада ризикує отримати нову хвилю невдоволення вже серед споконвічно «біло-блакитних» виборців, яка може перетворитися на цунамі до 2015 року.

партія регіонів війна історія

Знак гривні
Знак гривні