Партія регіонів проміняла «покращення» на «антифашизм» (документ, фото)

Партія влади в котре за останній рік вирішила використати тему боротьби з фашизмом у власних цілях. В розпорядження журналістів потрапив документ, що по суті є «темником» Партії регіонів. Папірець, який отримали всі члени провладної фракції, містить чіткі рекомендації, як донести до громадян інформацію про турботу влади «за мир во всем мире». Очевидно, що представникам владної команди легше розповідати на ефірах про ефемерну боротьбі з неофашистами, ніж пояснювати чергові економічні провали.

Про «антифашистський фронт» Партії регіонів пише Олексій Бик, Главком.

Вперше тему боротьби з фашизмом «регіонали» використали навесні й на початку літа. Антифашистські марші присвячені 9 травня, а потім дню початку війни тоді прокотились по всій країні. Сьогодні ж настала друга серія «антифашистського проекту». Її фінал запланований аж на кінець 2014 року, коли Україна відзначить 70 роковини звільнення від загарбників. Тобто тема довгограюча і має стати димовою завісою для тих проблем, які невигідно світити за рік до початку президентської кампанії.

«Антифашистський темник» вийшов з надр Департаменту ідеологічного і комунікаційного забезпечення Партії регіонів. Депутатам було рекомендовано в жовтні зробити акцент своїх піарних зусиль на двох пов’язаних між собою темах: соціальний захист ветеранів війни та боротьба з «неонацистськими витівками». Цього разу всі «антифашистські заходи» пов’язані з 69-річницею річницею визволення українських міст від німців.

Стратегія розкручування теми турботи про ветеранів складається з семи пунктів, п’ять з яких – це історії про «покращення життя вже сьогодні» в кількох окремо взятих областях. Деякі з пунктів слово в слово співпадають з уже оприлюдненими інформаційними повідомленнями органів державної влади та ЗМІ.

Наприклад, одна з тез «записки» стосується забезпечення ветеранів пільговими автомобілями на Рівненщині. Це практично дослівний виклад новини, яка з’явилася на офіційному сайті Кабінету міністрів ще 8 травня – з тією лише різницею, що з повідомлення видалено усі посилання на спікера, заступника голови Рівненської ОДА Світлану Сад.

Новина про те, як дніпропетровська влада ремонтує госпіталі та втричі збільшує «у 2012 році фінансування на медикаменти та продукти харчування, у порівнянні з 2011 роком» опублікована на сайті Дніпропетровської ОДА в районі 9 травня цього року – точніше встановити не дозволяють функціональні особливості сайту. Зміст новини скорочено, але близько до оригіналу, і викладено у «темнику». Те ж саме стосується Харківської області – інформація про зубопротезування, лікування катаракти та забезпечення ветеранів слуховими апаратами з’явилася на сайті Харківської ОДА 15 серпня.

Речення з «темника» про виділення путівок на оздоровлення 3,7 тис. інвалідів і ветеранів війни на Чернігівщині можна знайти у минулотижневій новині з сайту Кабміну. Однак кидається в очі те, що за три дні (новина опублікована 25 жовтня, а «темник» датований 28 жовтні) відчутно зросла кількість осіб, які отримали путівки на санаторно-курортне оздоровлення – з сумарно 504 до 540. Важко сказати, чому пік виділення путівок припав на такий короткий часовий проміжок, ще й на вихідні дні. Так само не зрозуміло, на які такі курорти уряд Азарова відправив ветеранів наприкінці жовтня.

Інформація про перепрофілювання геріатричного комбінату на Полтавщині, з дослівним цитуванням оригіналу, потрапила до «записки» з новин місцевого інтернет-видання. З цієї ж новини – пафосні слова про ветеранів: «Влада закликає всіх громадян країни віддати належне пам’яті полеглих захисників Вітчизни. Вклонитися ветеранам, які з нами. Подякувати їм за те, що ціною своїх життів дали нам право бути вільними і щасливими. Соціальна підтримка ветеранів — наш пріоритет і обов’язок». Однак у «темнику» слово «влада» замінено на «Партія регіонів», що свідчить про невіддільність цих понять у свідомості політтехнологів ПР.

Читайте також: "Визволення від фашизму" у київських школах. Що відбувається і чому це не правильно

Друга тема «записки», присвячена боротьбі з фашистською загрозою, так само сформована з кількох повідомлень органів державної влади та новин з партійних сайтів ПР різної давності. Єдиний виняток – пункт, присвячений діяльності «неонацистів». До такої діяльності зараховано Марш пам’яті ОУН-УПА у Києві та висаджування тернопільськими націоналістами алеї пам’яті на честь вояків дивізії СС «Галичина».

Кидається у очі цікава деталь: у блоці тез, присвячених боротьбі з фашизмом, згадується «Свобода» і персонально «свободівець» Юрій Михальчишин (із закликом притягнути Михальчишина до кримінальної відповідальності ще в червні виступав «регіонал» Вадим Колесніченко).

Решта тез стосуються заходів, присвячених 69-й річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників – зокрема Маршу пам’яті та Естафеті пам’яті. Все це підкріплено розлогою цитатою з вересневого привітання Миколи Азарова.

Партія регіонів останній рік настільки часто експлуатує тему Великої Вітчизняної війни, що іноді це межує з абсурдом.

Наприклад, у жовтні 2012 року під Мелітополем за підтримки тоді ще кандидата у народні депутати від ПР Євгена Балицького проходила реконструкція прориву радянськими військами німецької лінії оборони «Вотан». Очевидці стверджують, що прапорів ПР на цьому дійстві було більше, ніж червоних знамен, а сам Балицький красувався у формі капітана радянської армії.

Тут потрібно згадати конфуз, який цього року стався з народним депутатом Вадимо Колесніченком: той напередодні Дня перемоги прийшов на прес-конференцію у формі капітана НКВС.

Так само у лютому цього року відбувалася реконструкція параду на честь звільнення Луганська. Бійці в радянській формі йшли під прапорами ПР.

А влітку «регіонали» організували у Донецьку вшанування пам’яті жертв фашизму, яке за кількістю символіки ПР більше нагадувало партійний з’їзд. Та ж сама картина спостерігалася під час святкування річниці звільнення Донбасу на початку вересня, і на днях у Дніпропетровську, куди завітав сам Янукович.

Дійшло до того, що Кабінет міністрів в контексті лінії правлячої партії дозволив столичній владі оголосити день визволення Києва 6 листопада вихідним.

Однак часто «антифашистські» марші й реконструкції перетворюються на відвертий маразм. Влада Черкас вирішила своєрідним чином віддати данину полеглим героям, виклавши кількасот метрів тротуару кольоровою плиткою у вигляді георгіївської стрічки.

Але найбільший перегин стався у травні 2012 року у Криму, коли під час військової реконструкції під прапорами Партії регіонів ходили бійці у нацистській формі.

До виборів 2015 року залишилося не так багато часу і в умовах відсутності реальних досягнень влада намагається розіграти заяложену ще за СРСР ідеологічну карту. Цинізм ситуації полягає у тому, що ветеранів війни залишилося дуже мало, і опікуватися ними з метою піару – незрівнянно дешевше, аніж нагодувати передвиборчими подачками усі соціальні верстви населення. А інших способів діюча влада не знає.

партія регіонів війна антифашисти історія влада

Знак гривні
Знак гривні