Китайські журналісти повстали проти цензури. Вперше за 20 років

Журналісти однієї з найбільших китайських газет Southern Weekly зібралися на акцію протесту після того, як цензори з Компартії переписали передовицю новорічного номера. Натовп невдоволених втручанням влади в редакційну політику зібралася біля офісу видання в місті Гуанджоу, столиці провінції Гуандун.

У страйку беруть участь близько 100 осіб. Скандал розгорівся після того, як новорічне поздоровлення, в якому журналісти закликали до проведення в країні політичних реформ, цензори замінили на текст, що вихваляє партію влади Китаю.

Протестувальники тримають плакати з вимогами свободи друку, встановлення конституційної системи правління і демократії. Багато хто тримає в руках жовті хризантеми, що символізують жалобу за свободою преси.

"Ми сподіваємося, що таким чином зможемо боротися за свободу преси у Китаї", - заявив один з протестуючих. - Сьогоднішня страйк свідчить, що у все більшої кількості людей в Китаї є громадянська свідомість".

Штат редакції вже відіслав кілька листів до місцевого профільного департаменту партії з вимогою відправити у відставку Туо Чженя, начальника відділу пропаганди провінції Гуандун. Його звинувачують у перевищенні своїх повноважень і "диктаторстві" в "еру зростаючої свободи". За словами Сяо Шу, найстарішого редактора видання у відставці, Чжень встановив недозволену систему тиску на медіаресурси.

Напередодні вночі офіційний мікроблог Southern Weekly спростував звістку про вимогу відставки Чжен, підписану 85 колишніми і діючими співробітниками видання, й назвав брехнею онлайнові чутки. Це викликало бурхливе обурення китайських інтернет-користувачів і остаточно затвердило журналістів у намірі протестувати.

У понеділок був блокований пошук за запитом "Southern Weekly" на подібному Twitter китайському ресурсі Weibo. Крім того, були видалені сторінки в соціальних мережах деяких впливових китайських журналістів, передає AFP.

Китайські користувачі інтернету і без того стикаються з загальною цензурою, особливо за такими політично неоднозначними темами, як права людини і перші особи влади, у багатьох регіонах блоковані популярні міжнародні сайти Facebook, Twitter і YouTube.

Газета Southern Weekly продається на території всієї держави, її тираж становить 1,6 млн екземплярів. Видання має репутацію гострого критика офіційної влади у сфері свободи слова.

Відкритий протест проти цензури з боку однієї з провідних китайських газет став першим подібним виступом за останні двадцять років. Спостерігачі відзначають, що цей скандал стане серйозним викликом для нового керівника компартії, голови КНР Сі Цзіньпіна, який заступив на цю посаду наприкінці минулого року, зазначає РБК.

Китай медіа свобода слова

Знак гривні
Знак гривні