Історія на вихідні. Справжні самураї: бездарні ледарі і боягузи

У свідомості західного споживача міцно закарбувався образ благородного самурая - великого війна, який шанує кодекс "Бусідо", знає "Хагакуре", здатного віртуозно володіти як мечем, так і словом. Японський військовий стан уявляли свого роду аристократами, готовими у будь-яку мить віддати своє життя за господаря. Світ самураїв був романтичний, красивий і привабливий. Вони здавалися хоробрими поетами, філософами, які дотримувалися кодексу честі й були вірні своєму панові до самої смерті. А про їх уміння володіти зброєю ходили легенди.

Реальність, вивчена на підставі історичних документів, виявилася прозаїчною і вкрай похмурою, пише Gazeta.ua.

Перші згадки про них зустрічаються у рукописах 7-8 століть, де йдеться про людей, які "сабурай" - "служили" комусь. Спочатку "самураї" зовсім не були воїнами. Японська військова машина спиралася на рекрутський набір з числа простих селян. Але ті від військової служби "косили" всіма правдами і неправдами. Тому в мирний час спокій громадян і безпеку імператора забезпечували аристократи, при яких і знаходилися слуги. Слуг називали "самураями", але в їх обов'язки входили здебільшого господарські роботи та задоволення потреб пана.

Хронічні міжусобиці змусили багатьох правителів задуматися про створення власної професійної армії. Першими це зробили сіверяни, що знаходилися в стані латентного конфлікту з племенами айнів, які жили на сусідніх островах. Там-то самураї і стали формуватися як стан професійних воїнів. А незабаром саме вони були головною бойовою одиницею в клановій війні Мінамото і Тайра.

Відтоді жоден конфлікт не обходився без них. Загалом вони якраз на ниві міжусобиць і процвітали. В зовнішніх конфліктах самураї брали участь двічі. Перший раз монголи, на чолі з ханом Хубілаєм вирішили підкорити острови, але дорогою нарвалися на жахливий шторм, який з літописів відомий під назвою камікадзе ("вітер богів"). Неабияк поріділа і втомлена армія завойовників висипала на японський берег, у відчаї цілуючи землю. Після чого була легко розбита "доблесними" синами країни Сонця, що сходить.

Хоробрі самураї втекли з поля бою, ледве угледівши переважаючі сили противника. Ну а фірмове "сепуку" (ритуальне самогубство) було для самураїв справою буденною, але не тому, що вони так шанували свого сюзерена. Просто у жителів Японії до смерті своєрідне ставлення. Буддисти досить часто здійснювали ритуальні самогубства і в інших країнах.

Відчувши смак легкої перемоги, нащадки вирішили і самі спробувати щастя на материку, вирішивши захопити Корею в 17 столітті, але були жорстоко побиті загонами місцевого ополчення. На цьому інтернаціональні військові подвиги самураїв закінчилися, і вони повернулися до своєї звичної, внутрішньокланової метушні.

До середини 15 століття в ряди самураїв міг записатися будь-хто. Свіже м'ясо іменували асигару, арсенал їх складався в основному з бамбукових кинжалів, вік був короткий і часто закінчувався на найближчому полі боюі. Тим, хто примудрявся вціліти, доводилося важко дертися ієрархічною драбиною. Але робота багатьох винагороджувалися. Наприклад, син дроворуба Тотетомі Хідейосі дійшов до посади сьогуна. Хоча в молодості теж розмахував бамбуковим шестом.

Він був мудрим правителем, і закрив самурайський стан для сторонніх. Відтепер звання самурая передавалося у спадок. Крім них ніхто в країні не міг носити зброї. Довершив формування касти Токугава Іеясу, який дозволив самураям не платити податки, наділив їх судовою владою і роздав державні чини.

До цього часу кланові війни закінчилися, і настало тимчасове перемир'я. За двадцять років самураї з професійних воїнів перетворилися на професійних ледарів. Розпущених, жадібних і грубих. Дайме пачками слали скарги на своїх підлеглих, які забули, як правильно тримати в руках катану.

Для того, щоб повернути колишній престиж, були написані дві знамениті книги: "Бусідо" Дайдодзи Юдзана, і "Хагакуре" Дзете Ямамото. Саме на основі цих (місцями суперечливих, місцями асбурдних) творах і грунтується образ сучасного ідеального самурая. Адже ніхто не думав серйозно, що, прочитавши звід правил, написаний пишномовним мовою, кожен самурай тут же кинеться їх виконувати. У підсумку образ залишився чином, а на ділі відбувалися інші події.

Всі великі битви в Японії вигравалися найчастіше в результаті зради з тієї чи іншої сторони, часто обопільної. Адже переможець отримував солідну грошову премію. На зраду не тільки дивилися крізь пальці, але навіть заохочували її. Іноді клан міг розділитися навпіл і воювати один проти одного за різних панів, щоб в кінцевому рахунку отримати належну премію. Як зауважив один з дайме, Акеті Міцухіде: "Чесні люди зустрічаються лише серед простолюдинів, для самурая ж брехня і зрада - необхідна частина військового мистецтва".

Але Японія прославилася саме завдяки романтичному образу, адже самурай повинен був розпороти собі живіт особливим клинком "кусунгобу", за всіма правилами, в належній обстановці. А численні факти про те, що часом цілі села чинили самогубства на знак протесту, наприклад, проти підвищення податків, обійшли читачів стороною.

Перші самураї були поголовно безграмотні, оскільки весь час витрачали на війну і рідко доживали до тридцяти років. У мирний період вони могли насолодитися літературною діяльністю, пробувати себе в ролі художників і поетів. Траплялися самородки, чиї твори дійшли до наших днів. Але таких, на жаль, були одиниці. У масі своїй самураї були звичайними грубими солдафонами, які обожнюють саке і гейш, але байдужими до пюпітра та саду каменів.

Естетика володіння мечем також досить спірна. Катани, легенди про яких ходять на Заході, насправді - лише гарний міф. Для того, щоб зробити хороший клинок, було потрібно багато часу і грошей. В умовах постійних воєн самураї задовольнялися ширвжитком, який швидко ламався. Катани, що дійшли до наших днів, показують низьку якість їх ковки. Лише унікальні екземпляри, які коштували величезних грошей в усі часи, належали великим феодалам і ніколи не використовувалися в бою. Улюбленою зброєю самураїв був лук. Про це говорить і будова їх обладунків, які захищали більшою мірою від стріл, ніж від різанини. Коли в Японію прийшли європейці, багато кланів масово скуповували у них аркебузи.

Так чим же самурай відрізняється від середньостатистичного ландскнехта середньовіччя? Їхній спосіб - всього лише плід романтичних фантазій любителів старовини. Міф продовжує жити. Але в кінцевому рахунку, правда, як завжди, гірка і нудна, оскільки за п'ятсот років мало що змінилося в світі людей.

світ інший бік японія історія

Знак гривні
Знак гривні