Інформаційні війни Луганщини: суди закривають газети, що критикують провладних кандидатів

У Луганську суди закрили друге видання за тиждень. 3 жовтня Ленінський райсуд Луганська заборонив до закінчення виборів випускати газету «Наш вибір», тепер до того ж суду подано позов з вимогою заборонити випуск обласної громадсько-політичної газети «Молодогвардеец».

Як пише mgm.com.ua, підставою для заборони друку газети, відповідно до закону, є два встановлених судом порушення виборчого законодавства, яких припустився засіб масової інформації.

Перший позов проти «МГ» з вимогою встановити факт порушення подав кандидат у народні депутати Юрій Терніков, якого висунула по виборчому округу № 108 Партія регіонів. Претензії викликала публікація «Помста лисого? У Красному Лучі намагалися вбити довірену особу Валерія Мошенського». В суді першої інстанції, Ленінському районному суді, луганська газета виграла процес. Однак в Донецькому апеляційному адміністративному суді владі вдалося «протиснути» потрібне їй рішення.

Дії газети були визнані служителями Феміди неправомірними на дивних підставах. У вихідних даних було вказано, що матеріали політичної реклами розміщуються на сторінках 1, 3-9, в той час як спірна замітка опублікована на сторінці 2.

Постанова була винесена в той же день, коли закрили «Наш вибір», - 3 жовтня, близько 22 години.

Другий позов проти «МГ» подали вранці наступного дня. Його «автор» - ще один кандидат у нардепи по тому ж 108 округу – Дарина Сафонова.

Новий позов досить плутаний. Наскільки можна зрозуміти, нарікання викликала згадка про високий рейтинг Валерія Мошенського, інтереси якого обстоює видання. Але за законом, адміністративні позови подаються не пізніше, ніж через 5 діб після публікації. А між виходом статті 19 вересня і подачею цього позову 4 жовтня минулого більше двох тижнів. Тобто суд порушив процесуальне законодавство вже тоді, коли прийняв позов до розгляду.

Дарина Сафонова вимагає визнати факт порушення «молодогвардійцями» виборчого законодавства та заборонити випуск газети. Вона посилається на постанову Донецького апеляційного суду у «справі Тернікова».

Варто зазначити, що газету «Наш вибір» закрили на підставі того, що вона, надрукувавши результати соціологічних опитувань, назву організації, яка їх проводила, вказала у скороченому варіанті.

«Тексти» не можуть обійти увагою те, що обидві газети, котрі потрапили під заборону, публікують викривальні матеріали стосовно провладних кандидатів у депутати, порушуючи професійні стандарти і норми журналістської етики. Утім, подібним займаються і ті видання, що працюють на ставлеників влади. Очевидно, що у даному випадку застосовано подвійні стандарти. І також прикро те, що потенційні парламентарі так неадекватно реагують на критику. Страшно навіть уявити їхню реакцію на критичні публікації, коли вони опиняться у Верховній Раді.

медіа вибори цензура вибори-12 змі суд

Знак гривні
Знак гривні