Чергова «деза» від кремлівських ЗМІ: Олега Скрипку записали в захисники «русского міра»

Російське провладне інформагентство РІА «Новості» поширило «качку», згідно якій на цих вихідних в Одесі провідні виконавці рок-сцени під проводом президента РФ Владіміра Путіна просуватимуть російську культуру і мову. Наявність у списку поборників «руского міра» Олега Скрипки змусило «Тексти» провести власне невеличке розслідування.

В повідомленні РІА «Новості» сказано (наводимо його переклад зі скороченнями):

З 1 по 3 вересня в Одесі пройде II Міжнародний фестиваль культури та мистецтва Зустрічі друзів, в якому візьмуть участь Кубанський козачий хор, Олег Газманов, В'ячеслав Бутусов, Володимир Пресняков, Ані Лорак та Воплі Відоплясова.

У церемонії відкриття фестивалю планується участь міністра культури РФ Володимира Мединського, міністра культури України Михайла Кулиняка та міністра культури Білорусі Павла Латушко, а також спецпредставника президента РФ з міжнародного культурного співробітництва Михайла Швидкого, радника президента Росії Володимира Толстого та інших офіційних осіб.

У завершальний день форуму пройде концерт народного артиста Росії Сергія Захарова, симфонічний концерт в Одеській обласній філармонії за участю Державного молодіжного оркестру Вірменії, рок і байк-фестивалі на Куликовому полі за участю Воплів Відоплясова, Бутусова, байк-клубів Нічні вовки і Гоблін.

Оглядачі «Текстів» неабияк здивувалися, що послідовний захисник всього українського, фронтмен гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка подався на підтанцьовку до Путіна. Утім, музикант через свого прес-секретаря Павла Скорнякова пояснив: в Одесі він виступить на концерті, присвяченому пам’яті рок-музиканта Ігоря Ганкевича. А про те, що його «підписали» на просування російської культури і мови, уперше чує.

Ігор Ганкевич – рок-зірка кінця 1980-х, композитор, музикант і поет. З середини 1990-х в Одесі щорічно проходить фестиваль «Пікейні жилети», присвячений пам’яті Ганкевича. Олег Скрипка і «ВВ», а також В’ячеслав Бутусов з його гуртом «Ю-Пітер» запрошені і виступлять саме на «Пікейних жилетах», а не фестивалі «Зустріч друзів».

Схоже, російське інформаційне агенство просто видало бажане за дійсне. Але чому провідні українські інтернет-ЗМІ продублювали це повідомлення без перевірки, можна лише здогадуватись.

деза музика одеса кремль путін росія медіа скрипка

Знак гривні
Знак гривні