Вперше в історії європейським автомобілем року став електромобіль

29 листопада були оголошені результати щорічного конкурсу Car of the Year 2011 - найбільш авторитетної автомобільної премії Європи. Переможцем став електромобіль Nissan Leaf.

Найкращий європейский автомобіль року традиційно визначають представники провідних автомобільних ЗМІ Старого Світу. Кожен із 53 журналістів із 23 країн мав певну кількість балів, яку розподілив між моделями, що пройшли до фіналу. З результатом 257 балів перемогу здобув Nissan Leaf. Друге місце в Alfa Romeo Giulietta (248 балів), третє ― компактвен Opel Meriva (244). Четверте і п'яте - Ford C-Max/Grand C-Max (224) и та Citroën C3/DS3 (175). Два останні міця, відповідно, зайняли Volvo S60/V60 (145) та Dacia Duster (132). З результатами голосування можна ознайомитися тут.

Цьогорічний результат конкурсу можна вважати історичним: вперше переміг не "класичний" автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння, а транспортний засіб наступного покоління - електромобіль.

П'ятимісний хетчбек гольф-класу Nissan Leaf належить до так званих "чистих" батарейних електромобілів - цим він відрізняється від гібридів, які на додачу до електрорушія мають ще двигун внутрішнього згоряння. Він обладнаний електромотором на 80 кВт та літій-іонною батареєю, чия ємність відповідає 24 кіловатт-годинам. Час заряджання від побутової європейської мережі становить близько 8 годин, від "швидкого" зарядника високої потужності - за 30 хв до 80% ємності.

На одному заряді автомобіль може проїхати 100 миль (160 км). Треба зауважити, що в залежності від умов та режиму їзди пробіг може змінюватися в діапазоні від 60 (найнесприятливіші умови) до 135 миль.

Максимальна швидкість Nissan Leaf становить 145 км/год. Автівка має дуже гарну динаміку розгону - до 60 миль (96 км/год) приблизно за вісім секунд. "Фішка" електромотора, яка забезпечує такі характеристики - це властивий йому максимальний обертовий момент з нуля оборотів. У Leaf він становить вражаючі 280 Н·м

Ціна Nissan Leaf у США становить 25250 тисяч доларів з урахуванням 7500 -доларової знижки, яку надає держава. В Європі ціна приблизно така ж - тільки не в доларах, а у євро. Втім, висока ціна не завадила Leaf отримати звання найкращого автомобіля Європи наступного року.

транспорт конкурс автомобілі

Знак гривні
Знак гривні